Nieuwe zwartbonttoppers melden zich bij stierindex april

Met de stierindex van april heeft CRV de vijfjaarlijkse basisaanpassing doorgevoerd. Vanaf dit jaar is die aanpassing jaarlijks. De genomicsfokkerij heeft de genetische vooruitgang een boost gegeven. De sprongen in de index bij aanpassingen om de vijf jaar zijn te groot.

Nieuwe+zwartbonttoppers+melden+zich+bij+stierindex+april
© Veecom

Terwijl Finderzoon Delta Reloader de koppositie op de zwartbonte NVI-lijst handhaaft, debuteren enkele interessante allrounders bij de stierindexen zwartbont. Ook bij de roodbonttop melden zich aantrekkelijke stieren in de top.

Het nieuws bij zwartbont afkomstig van de stieren Delta Salinero en Willem's Hoeve Woody. In hun fokwaarde is de informatie van hun eerste dochters gekomen. Delta Salinero, afkomstig uit de Newhouse Sneekerfamilie, heeft als opvallende pluspunten 113 voor totaalexterieur, 117 voor beenwerk en 107 voor uiergezondheid.


Willem's Hoeve Woody
Willem's Hoeve Woody © CRV/Han Hopman

Net als bij Delta Salinero is ook bij Willem's Hoeve Woody de vruchtbaarheid een aandachtspunt. Wel heeft die laatste een goede exterieurfokwaarde, waarbij de uiervererving in positieve zin extra opvalt.

Bij de genomics geteste zwartbonte stieren debuteert Delta Glory hoog met een enorme melkplas, een goede fokwaarde voor levensduur en weinig fouten.


Nieuw in top 3

Nieuw in de zwartbonte genomics top 3 is All.Nure Wendat. Volgens Wim de Boer van importeur Veecom is deze stier overigens niet echt nieuw. 'Hij heeft al bijna een jaar genomicscijfers en zijn fokwaarde blijft maar stijgen.'

Deze positie heeft All.Nure Wendat nog niet eerder gehad. Wat dat betreft, past de stier prima bij de filosofie van Veecom, vindt De Boer. 'We zien graag stieren die tijdens hun loopbaan klimmen. Dat is beter dan hoog beginnen en vervolgens wegzakken. Deze stier is weliswaar hoog begonnen, maar desondanks klimt hij gestaag.'


Roodbont

Bij roodbont zijn ABS-stier Rubels en Semex-stier Swingman nieuwe stieren in de top 5. Beide stieren scoren hoog op het gebied van levensduur. De in Nederland gefokte Rubels combineert daarbij een hoge melkplas met een plus in gehaltes en een goed exterieur, waarbij het kenmerk benen aandachtspuntje is.

De al langer populaire Swingman – hij had in september 2019 al dochters in Canada en de Verenigde Staten – doet het goed op functionele eigenschappen. Datzelfde geldt voor het exterieurvlak. Beide stieren scoren goed op de uierkwaliteit.

Bij de roodbonte genomicsstieren staan de volle broers Delta Primetime PP en Delta Mind Blow P op plek één en twee. Beide stieren vererven positieve gehaltes waarbij Delta Mind Blow P dit combineert met een flinke melkplas en Delta Primetime PP met 100 procent hoornloosheid en een nog iets betere exterieurvererving. Beide stieren zijn volgens CRV niet direct beschikbaar.


Altatopshot terug aan kop TIP-top 10

Bomaz Altatopshot staat bij de NVI op de zesde plek in de top. Bij de TIP-top 10 heeft de stier na ruim een jaar de koppositie weer overgenomen van Aurora Freeze. Mede door de basiaanpassing door de rekenmeesters van CRV liggen de TIP-cijfers lager dan in december 2022. De TIP probeert wat meer te focussen op duurzaamheid. Dat is ook de reden dat de top 5-stieren gemiddeld negen maanden ouder zijn dan de NVI-top 5. Bij andere stierindexdraaien is dit verschil vaak groter. Zo was dit verschil in december nog ruim drie jaar. Met de debuterende Willem's Hoeve Woody en Delta Salinero staan er ook wat jongere stieren in de TIP-top. Dit duo uit de CRV-stal staat eveneens in de NVI-top. Verder onderscheidt de TIP-lijst zich door een lagere melkproductie en positieve gehaltes in combinatie met een neutrale hoogtemaat en meer laatrijpheid. De vijf beste NVI-stieren scoren beter op de fokwaarde voor levensduur en het totaalexterieur. Bij roodbont is de toppositie voor Aalshorst Rody, gevolgd door Delta Jeremy Red, Delta Jacuzzi Red en Borderview Label P.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer