CropLife NL: 'Zeer ongewenst dat Kamer wetenschappelijk oordeel glyfosaat doorkruist'

Door een motie aan te nemen die de regering oproept om in Europees verband tegen de toelatingsverlenging van glyfosaat te stemmen, doorkruist de Tweede Kamer het oordeel van wetenschappelijke instanties. Dat stelt CropLife NL, de brancheorganisatie voor Nederlandse agrochemische bedrijven.

CropLife+NL%3A+%27Zeer+ongewenst+dat+Kamer+wetenschappelijk+oordeel+glyfosaat+doorkruist%27
© Twan Wiermans

De organisatie vindt het 'zeer ongewenst' dat de Kamer het oordeel van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Efsa) en het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) naast zich neerlegt. 'Ze ondermijnt daarmee het vertrouwen in het beoordelingsproces', meldt CropLife in een reactie.

Donderdag kreeg een motie van GroenLinks en Partij voor de Dieren steun van de linkse oppositie en coalitiepartijen D66 en ChristenUnie. De motie roept landbouwminister Piet Adema op in Brussel tegen de verlengde toelating van glyfosaat te stemmen.


De politiek heeft immers zelf de kaders gesteld voor het wetenschappelijk beoordelingsproces, waardoor het volgens CropLife logisch zou zijn dat dit ook gevolgd wordt bij de beoordeling van stoffen en gewasbeschermingsmiddelen. 'Door als partij het oordeel van deskundigen te doorkruisen, zorg je niet alleen voor verwarring in de samenleving, maar ook dat innovaties stil komen te liggen. Bedrijven zullen stoppen met investeren, omdat politieke willekeur het onmogelijk maakt hun investeringen terug te verdienen.'

Volgens CropLife moeten politiek en samenleving op het oordeel van de wetenschappelijke beoordelaars kunnen vertrouwen, ook omdat bedrijven die bij de brancheorganisatie zijn aangesloten zich conformeren aan dit beoordelingssysteem.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer