Sector start manifest voor behoud fruitteelt in Nederland
De teelt van appels en peren in Nederland wordt bedreigd vanwege plaaginsecten die niet meer beheersbaar zijn. Daarom is de Nederlandse fruitteeltsector onder het motto 'Zonder appels, geen taart' een manifest gestart. Die moet deze problematiek onder de aandacht brengen bij het grote publiek en uiteindelijk ook bij de overheid.
'Wij willen verduurzamen en we begrijpen heel goed dat we minder middelen tot onze beschikking krijgen. De overheid kan ons stimuleren of prikkelen om meer te doen aan het terugdringen van de milieubelasting. Dat is prima, maar er zijn ook grenzen. Uiteindelijk moet de teelt van gezonde appels en peren in ons land wel mogelijk blijven', stelt Ron Mulders, voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).
Mulders legt uit waarom de NFO samen met adviesorganisaties FruitConsult en CAF en vertegenwoordigers van de biologische fruitteelt een manifest voor een bloeiende toekomst van de sector is gestart. In het manifest staat dat het voortbestaan van de fruitteelt in Nederland ernstig bedreigd wordt vanwege de appelbloesemkever en de perenknopkever.
'Wij geven aan in het manifest dat we in de fruitteelt al heel lang werken volgens de principes van de geïntegreerde gewasbescherming. Het betekent dat fruittelers op zoek gaan naar een natuurlijke balans in de boomgaarden en met effectieve middelen corrigeren als dat nodig is. Gangbaar kan dat synthetisch en biologisch gebeurt de correctie met middelen op natuurlijke basis. Deze middelen zijn er voor de bestrijding van de genoemde kevers, maar helaas mogen wij die niet gebruiken', verklaart Mulders.
Vrijstelling afgewezen
Hij verwijst naar het niet toekennen van een vrijstelling voor het kevermiddel Raptol afgelopen voorjaar, terwijl hetzelfde middel wel mag worden toegepast in onder meer Duitsland en België. Deze week werd nog bekend dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit opnieuw een vrijstellingsaanvraag voor de bestrijding van perenknopkever heeft afgewezen. De landbouwkundige noodzaak kon niet worden aangetoond.
'Een bijzondere conclusie', vindt Mulders. 'Op deze manier wordt het speelveld in Europa wel heel ongelijk, maar we blijven ons inzetten voor een vrijstellingen. Het is van het grootste belang dat we komend voorjaar iets kunnen doen aan de appelbloesemkever, anders is het voor veel boomgaarden echt einde verhaal, omdat de plaagdruk alleen maar toeneemt.'
Doel is om het manifest door zoveel mogelijk mensen te laten ondertekenen. De boodschap van de Nederlandse fruitteeltsector is terug te vinden op alle socialmediakanalen. Mulders schat het aantal handtekeningen op dit moment ruwweg op enkele duizenden. 'Maar dat moeten er nog veel meer worden. We zijn ook bezig met het maken van vlogs om onze penibele situatie vanuit de praktijk verder toe te lichten.'
Begrip van politiek
De fruitteeltsector verwacht veel sympathie van de Nederlandse samenleving. Volgens Mulders weet iedere Nederlander dat een appel gezond is. 'Het zou dan ook van de gekke zijn als we die appels niet meer in eigen land kunnen telen. Via ons breedgedragen manifest proberen we begrip te krijgen van de politiek en uiteindelijk ook bij de overheid. Het water staat aan onze lippen en dat proberen we op deze manier duidelijk te maken.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Gewichtblok 1450 kg TOP
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn GF 17012 schudder
Gebruikt, € 34.000
-
Kubota B2441 + voorlader Compact traktor
Gebruikt, P.O.A.
-
Cappon 2 schaar wentelploeg
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Weer
-
Vrijdag6° / 4°10 %
-
Zaterdag11° / 4°10 %
-
Zondag13° / 7°5 %