Eerste vroege appels geplukt, zorgen om appelbloesemkever

Medewerkers van fruitbedrijf De Woerdt in het Gelderse Ressen plukken deze week de eerste vroege appels. In de boomgaard van de familie Van Olst staan vijfhonderd bomen van dit relatief nieuwe ras Summercrisp.

Dit is een kleine, frisse appel en is tien dagen eerder oogstbaar dan de zomerappel Delbare Estival ofwel Delcorf. 'Lekker knapperig', vindt fruitteler Nico van Olst. 'De oude appels zijn al lang van de boom. Daar is niets mis mee, maar je wilt ook graag weer nieuwe oogst.'

De appels worden direct in de eigen landwinkel verkocht. Zorgen zijn er ook, want de appelbloesemkever rukt op. 'Wij hebben er dit jaar niet zoveel last van, maar zien het volgend jaar wel met zorg tegemoet als gewasbeschermingsmiddelen ons ontvallen', zegt Van Olst.


Geen alternatief middel

In meerdere delen van het land verwoest de appelbloesemkever de appeloogst. Middelen om het insect te bestrijden zijn nu verboden en een alternatief middel is nog niet beschikbaar. 'We hebben dit jaar geen bestrijding uitgevoerd, omdat we weinig schade hadden. Die schade zie je een jaar van tevoren. Nu zien we de schade wel bij ons, dus in maart willen we graag bespuiten. De zorg is nu of het goede middel aanwezig is om te kunnen bespuiten', legt de fruitteler uit.


Of dat middel er is, is maar de vraag. De Nederlandse Fruittelers Organisatie en LTO zitten erbovenop om een middel toegelaten te krijgen. 'Als je ziek bent, krijg je medicijnen en word je beter. Als je appelbloesemkever hebt, moet je middelen hebben, zodat je dat ding kan bestrijden', vindt Van Olst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer