'Appelbloesemkever drukt ons met neus op de feiten'

'Landbouw lijkt gemakkelijk als je ploeg een potlood is en je duizenden kilometers verwijderd bent van het maisveld.' Dat zei de toenmalig Amerikaanse president Dwight Eisenhower in 1956 tegen een groep boeren. Hij refereerde daarmee aan de afstand tussen de beleidsmakers en de boer, aan het verschil tussen theorie en praktijk.

%27Appelbloesemkever+drukt+ons+met+neus+op+de+feiten%27
© Dirk Hol

Helaas blijkt deze uitspraak ook vandaag actueel. De problemen met de appelbloesemkever in de appelteelt illustreren dit. Het aantal kevers is sterk toegenomen en ze kunnen onvoldoende worden bestreden. Denk bijvoorbeeld ook aan de uienvlieg in de uienteelt. De problemen bij de telers zijn een gevolg van het wegvallen van gewasbeschermingsmiddelen zonder dat daarvoor geschikte en betaalbare – groene – alternatieven in de plaats komen. Het gevolg is dat de 'gereedschapskist' voor telers leeg raakt.

De komende jaren verdwijnen nog meer middelen van de markt. Daardoor ontstaan er steeds meer knelpunten. Het streven van de Europese Commissie om het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen in 2030 te halveren, zal dat versterken.

Het doel is om te werken met betere plantweerbaarheid, groene middelen, mechanische bestrijding en geïntegreerde gewasbescherming. Er worden op dit vlak ook stappen gezet. De theorie achter de beoogde transitie klopt helemaal. En iedereen zal het doel onderschrijven. Maar daarmee is de theorie van het beleid nog niet maakbaar.

De theorie achter de beoogde transitie klopt helemaal

René Bouwmeester, redacteur politiek en economie van Nieuwe Oogst

Telers en fabrikanten slagen er nog niet in om in het gegeven tijdspad alternatieven te ontwikkelen. De ontwikkeling van biologische middelen en sterke planten kost nu eenmaal meer tijd, ondanks dat de politiek drempels wil wegnemen. Meer realisme en praktisch inzicht zijn op hun plaats om het perspectief voor de teler te behouden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer