'Door appelbloesemkever heeft oogsten hier eigenlijk geen zin meer'

'De appelbloesemkever is een serieuze bedreiging voor de Nederlandse fruitsector', zegt Herman de Vree van Proeftuin Randwijk. Het insect zorgt voor grote problemen bij telers, oogsten gaan verloren. Bij de proeftuin is dat goed zichtbaar. Daar zouden nu eigenlijk rond de tachtig appels per boom moeten hangen. 'Je ziet het wel, aan deze boom hangen er hooguit tien.'

Middelen om het insect te bestrijden zijn nu verboden en een alternatief is nog niet beschikbaar. Voorzitter Ron Mulders van de Nederlandse Fruittelers Organisatie doet er alles aan om een middel toegelaten te krijgen. 'We gaan er vrijstelling voor aanvragen', reageert hij. Of dat lukt is maar de vraag, want vorig jaar kreeg de sector deze vrijstelling niet. 'Dat verbaast ons, want het is niet een plaag waar je een beetje last van hebt, het is bedreigend voor de teler.'

Van de vruchten die wel uitgroeien is ook nog een deel misvormd. 'Ik denk dat van de tien appels die overblijven de helft is aangetast', ziet De Vree. 'Daar kunnen we niks meer mee.'

In maart moet er duidelijkheid zijn, want dat is het juiste moment om een bespuiting tegen de appelbloesemkever uit te voeren. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit moeten de vrijstelling voor het middel goedkeuren. 'Wij hebben hen laten zien wat er speelt', vertelt Mulders. 'Ze zijn niet blind en ook niet doof, dus we gaan ervan uit dat ze het hebben begrepen.'

Het Ctgb laat in een reactie weten dat er nog belangrijke informatie over het middel vanuit de producent ontbreekt voordat het kan worden toegelaten. Hoe lang dat gaat duren is onbekend. 'De aantasting hier is zo groot dat oogsten eigenlijk geen zin heeft, 100 procent verlies dus', concludeert De Vree. Mulders: 'Als het middel niet wordt toegelaten, is het einde appelteelt in Nederland.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer