Raad van State zet streep door omstreden datacenter in Zeewolde

De Raad van State heeft woensdag bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld' van gemeente Zeewolde vernietigd. Dat betekent dat er geen groot datacenter gevestigd mag worden. Onder meer LTO Noord verzette zich daar tegen.

Raad+van+State+zet+streep+door+omstreden+datacenter+in+Zeewolde
© Arcadis

Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State staat 'onvoldoende vast dat het bestemmingsplan uitvoerbaar is'. Dat was ook de insteek van LTO Noord, Mobilisation for the Environment (MOB), Windpark Zeewolde, stichting DataTruc en enkele inwoners van Zeewolde die tegen het bestemmingsplan in beroep waren gegaan.

Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak had de gemeenteraad op het moment dat deze het bestemmingsplan vaststelde 'gerede twijfel' moeten hebben over de uitvoerbaarheid ervan. Er was destijds een overeenkomst gesloten tussen gemeente, provincie Flevoland en Polder Networks, maar de staat, eigenaar van een groot deel van de gronden, was niet bij de overeenkomst betrokken.


Meta

Op dat moment was het ook niet zeker dat de staat de gronden zou verkopen. In juni 2022 heeft Facebook-moederbedrijf Meta, de aanvankelijke initiatiefnemer voor het datacenter, zich teruggetrokken uit het project. Dat bevestigt volgens de Raad van State het oordeel dat 'onvoldoende vaststaat dat het bestemmingsplan uitvoerbaar is'. Het bestemmingsplan bood die mogelijkheid planologisch nog wel. Daarom vernietigt de Afdeling bestuursrechtspraak het bestemmingsplan nu in de uitspraak.


Het bestemmingsplan maakte naast een datacenter de uitbreiding van het bestaande bedrijventerrein Trekkersveld mogelijk met ongeveer 35 hectare. De gemeente heeft eerder erkend dat 'het niet kunnen realiseren van het datacenter gevolgen heeft voor de beoordeling van de effecten van het bedrijventerrein'. Vanwege de samenhang tussen deze delen van het bestemmingsplan heeft de Afdeling bestuursrechtspraak het hele bestemmingsplan vernietigd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer