Kamer wil maatregelen tegen datacenters en mega-dc’s

De Tweede Kamer wil maatregelen tegen twee grote landschapsvervuilers. Datacenters moeten voldoen aan strengere regels voor water- en energiegebruik. De bouw van grote distributiecentra (dc's) moet worden afgeremd.

Kamer+wil+maatregelen+tegen+datacenters+en+mega%2Ddc%E2%80%99s
© Dirk Hol

Het is veel partijen al langer een doorn in het oog dat exploitanten van datacenters voorafgaande aan de bouw groene beloften doen die later niet worden nagekomen. Zo is er bij een datacenter van Microsoft in de Wieringermeer niks terechtgekomen van teruglevering van restwarmte en verbruikt het bedrijf vier keer meer water voor koeling dan vooraf aangegeven.


Een motie van de ChristenUnie over betere naleving en juridische borging van de duurzame beloften van hyperscale datacenters, is dinsdag door de Tweede Kamer aangenomen. De Kamer vraagt de regering ook om te onderzoeken of er een maximum gesteld kan worden aan waterverbruik en of teruglevering van restwarmte verplicht kan worden. Een D66-motie om voorwaarden te stellen aan het gebruik van water en energie voor datacenters, zoals het kosteloos terugleveren van restwarmte, kreeg ook voldoende steun.


Blokkendozen voorkomen

De Kamer stemde ook in met een verzoek aan de regering om samen met de provincies te komen tot landelijke beleid voor de bouw van grootschalige dc's. Dit moet voorkomen dat deze ‘blokkendozen’ worden neergezet op ongewenste plekken. Vooruitlopend daarop worden gemeenten en provincies verzocht ‘restrictief’ om te gaan met verzoeken voor de bouw van nieuwe dc's op locaties waar die niet gewenst zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer