Bouw datacenter Microsoft in Middenmeer gedoogd

Microsoft bouwt al maanden aan een nieuw datacenter in Middenmeer zonder daarvoor de vereiste vergunningen te hebben. LTO Noord-afdeling Hollands Kroon heeft hierover haar onvrede geuit bij provincie Noord-Holland die de bouw tot nu toe blijft gedogen.

Bouw+datacenter+Microsoft+in+Middenmeer+gedoogd
© Agriport A7

LTO Noord-woordvoerder Henk Geerligs zocht contact met dagblad NRC om de kwestie aanhangig te maken. 'Zeker in een tijd waarin zelfstandig ondernemers, zoals in de landbouw en de visserij, worstelen met de strenge stikstofregels, is het onverteerbaar dat een groot bedrijf als Microsoft blijkbaar zijn gang mag gaan. Er wordt met twee maten gemeten.'

Volgens Geerligs hebben zowel gemeente Hollands Kroon als de provincie steken laten vallen. Reden voor LTO Nood om eind 2020 de vergunningverlening door de gemeente via de rechter aan te vechten. 'Die zaak is toen opgeschort, omdat we afspraken hebben kunnen maken dat er alsnog volgens alle regels zou worden gebouwd.'


'Provincie zit nu klem'

Sindsdien ligt de verantwoordelijkheid bij de provincie, die de bouw met een gedoogbeschikking toestaat. Geerligs: 'Met de uitspraak van de Raad van State in november is de vrijstelling voor de stikstofnormen vervallen. Nu zit de provincie in onze ogen klem, aangezien Microsoft met terugwerkende kracht moet aantonen dat er bij de bouw amper stikstof is vrijgekomen.'

Geerligs heeft contact met de verantwoordelijk gedeputeerden Jeroen Olthof (PvdA) en Esther Rommel (VVD). 'Zij zien nog geen uitweg. Dat is voor ons onacceptabel, zeker met het oog op de honderden PAS-melders. De provincie zegt niets te kunnen doen, omdat er voor hen geen zicht zou zijn op een vergunning. Terwijl de regering het legaliseren van PAS-melders juist tot speerpunt heeft gemaakt.'


Eigen risico

Volgens een provinciewoordvoerder heeft Microsoft de stikstofgegevens aangeleverd. 'Er is ook duidelijk gemaakt dat voortzetting van de bouw op eigen risico gebeurt. Als blijkt dat de regels zijn overtreden, kan dat consequenties hebben.'

Verder bestrijdt de provincie dat ze met twee maten meet. 'Elk project, of dit nou gaat om boeren of om Microsoft, wordt getoetst aan dezelfde wetgeving. Ieder bedrijf moet aantonen dat het voldoet aan de beoordeling van de stikstofuitstoot tijdens de aanlegfase van het project.'


Desondanks reden voor LTO Noord om de situatie aan te kaarten in de media. 'In de gebiedsprocessen moeten agrariërs op zoek naar allerlei ingrepen om een hoge stikstofreductie te halen. Voor sommigen dreigt zelfs onteigening. Die spiegel willen we de overheid voorhouden.'


Reactie Microsoft

Volgens Microsoft beschikt het bedrijf over de nodige vergunningen om te mogen bouwen en heeft het een vergunning ontvangen van de gemeente voor de bouw van het datacenter. De provincie heeft het bedrijf een gedoogvergunning verleend in september 2021.

'Microsoft is voortdurend in gesprek met zowel de provincie Noord-Holland als de gemeente Hollands Kroon om ervoor te zorgen dat we in alle fasen van de ontwikkeling, bouw en exploitatie voldoen aan alle vereiste- en toepasselijke wet- en regelgeving', geeft een woordvoerder van Microsoft aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer