Berichten over toename 'megastallen' vergelijking appels met peren

Berichtgeving van de NOS over een toename van het aantal 'megastallen' blijkt niet te kloppen. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vormen de basis voor dit nieuws. CBS spreekt echter over aantal dieren per bedrijf en niet per stal.

Berichten+over+toename+%27megastallen%27+vergelijking+appels+met+peren
© Marcel Bekken

De bedrijfsgrootte zegt volgens het CBS niets over het aantal 'megastallen' en de cijfers zijn volgens een woordvoerder verkeerd geïnterpreteerd. Er is sprake van een 'megastal' wanneer deze meer dan 250 melkkoeien, 120.000 leghennen, 7.500 vleesvarkens, 1.200 fokzeugen of 2.760 geiten bevat.

Vooral in de varkenshouderij zijn de varkens vaak verdeeld over meerdere stallen of locaties, waardoor er geen sprake is van een megastal. Er is in de varkenshouderij, net als bij vleeskalveren en leghennen, nauwelijks sprake van groei per bedrijf.

Het CBS gebruikt de term 'megastal' zelf niet om de grootte van een bedrijf aan te geven.Bij melkkoeien, die vaak wel in een stal worden gehouden, nam het aantal bedrijven met meer dan 250 melkkoeien toe van 471 in 2018 naar 594 in 2022. Dat gebeurde mede door daling van het totaal aantal bedrijven van 16.963 in 2018 naar 15.729 in 2022. Dat betekent een toename van het aantal melkveebedrijven met meer dan 250 koeien van 2,7 procent in 2018 naar 4 procent in 2022. Overigens zijn er ook biologische melkveebedrijven met meer dan 250 koeien. Dat zijn bedrijven die door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) juist als voorbeeldbedrijven worden gezien.
Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer