Duitse boeren zien nieuwe wet als bouwverbod stallen

De Duitse boerenorganisatie Deutscher Bauernverband (DBV) is niet te spreken over een wetsontwerp dat de bouw van stallen in Duitsland moet regelen. Volgens de organisatie komt het erop neer dat de nieuwe wet het bouwen van stallen in Duitsland verbiedt.

Duitse+boeren+zien+nieuwe+wet+als+bouwverbod+stallen
© Twan Wiermans

'Het bewijst de onwil van de federale overheid om de omschakeling naar een veehouderij met hogere dierenwelzijnsnormen serieus aan te pakken', zegt secretaris Bernhard Krüsken in een persverklaring. De Duitse regering heeft grote plannen om het dierenwelzijn in de Duitse veehouderij te verbeteren. Diervriendelijke stallen moeten daarbij een belangrijke rol spelen.

Volgens DBV slaat de wet, die nu in ontwerp klaar is, de plank op een aantal punten volledig mis. De Duitse boeren wijzen erop dat er al allerlei goede voorstellen liggen waar de overheid zo mee aan de slag kan. 'Het nu gepresenteerde wetsontwerp gaat daarentegen in de tegenovergestelde richting en verhindert de bouw van dierenwelzijnsstallen.'


Dierenwelzijnsnormen

Dat komt volgens de belangenorganisatie van boeren doordat dierenwelzijnsnormen 'te eng' worden geformuleerd. Voorstellen op het gebied van dierenwelzijn die eerder door het Duitse parlement zijn verworpen, worden nu toch toegepast in dit wetsontwerp. Daarnaast mag volgens de wet bij verbouwing of nieuwbouw het vloeroppervlak niet worden vergroot.

DBV is daar verbolgen over. 'Hogere dierenwelzijnsnormen hebben tot doel de dieren meer ruimte en vrijheid te geven. Daardoor is deze eis absoluut contraproductief. Dit duidt op een zeer beperkte kennis van zaken', zo luidt het oordeel van het Duitse boerenverband. Volgens de organisatie brengt dit boerenbedrijven in Duitsland economisch in de problemen en beperkt dit het toekomstperspectief van veehouderijbedrijven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer