Hogere levensduur melkkoeien levert extra geld op

Het verhogen van de levensduur van melkkoeien is goed voor de portemonnee. Een acht maanden langere levensduur zorgt voor 16.000 euro extra inkomsten voor een bedrijf met een melkproductie van 1 miljoen kilo per jaar.

Hogere+levensduur+melkkoeien+levert+extra+geld+op
© Job Hiddink

Dat blijkt uit onderzoek door student Sybren Kemper van Aeres Hogeschool Dronten tijdens zijn stage bij Flynth in samenwerking met onderzoeksbureau Valacon. Met het ouder laten worden van de koeien is er minder jongvee nodig voor de vervanging. Hierdoor dalen de opfokkosten. Bovendien produceren oudere koeien meer melk.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat met het verlengen van de gemiddelde leeftijd van vier jaar en zes maanden naar vijf jaar en twee maanden zorgt voor 5.300 euro lagere voerkosten en 4.600 euro hogere melkopbrengsten. De gezondheidskosten liggen 800 euro hoger, terwijl de kosten voor machines, gewas, werktuigen en betaalde rente ook in totaal 6.800 euro lager liggen.


Vervolgonderzoek

Vervolgonderzoek moet uitwijzen of de hogere gezondheidskosten het gevolg zijn van meer zorg en begeleiding of meer gezondheidsproblemen bij oudere koeien. Verder heeft de melkproductie per koe ook invloed op het eindresultaat.

Willem van Laarhoven van Valacon verwacht dat het indelen van bedrijven naar hoogte van de melkproductie per koe en de levensduur leidt tot een duidelijker beeld van de economische gevolgen van levensduurverlenging. Maar hier is een vervolgonderzoek voor nodig.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer