Stikstofclaim dreigt met rechter om Brabantse stallendeadline

Stichting Stikstofclaim wil dat provincie Noord-Brabant de stallendeadline van 1 januari 2024 voor rundvee en pluimvee intrekt. Dit omdat er volgens de stichting voor melkvee en volière bij pluimvee geen enkel stalsysteem meer voldoet aan de in de interim-omgevingsverordening omschreven emissiereductie. Volgt die intrekking niet, dan komt er een kort geding.

Stikstofclaim+dreigt+met+rechter+om+Brabantse+stallendeadline
© Jos Thelosen

Dat meldt de stichting in een brief aan de provincie. Dit is niet de eerste keer. Eind vorig jaar stuurde stichting Stikstofclaim ook twee brieven om de provincie tot actie aan te zetten. Dat is niet gebeurd, terwijl de datum van 1 januari 2024 steeds dichterbij komt. De stichting verzoekt de provincie nu voor de laatste keer om de maatregelen uit de interim-omgevingsverordening artikel 2.66 en 2.69 in te trekken.

In die verordening staat dat stallen moeten voldoen aan een bepaalde vorm van emissiereductie. Uit onderzoek blijkt dat er geen verschil is tussen de ammoniakuitstoot in een emissiearme stalvloer en een roostervloer. De in de Regeling ammoniak en veehouderij (RAV) opgenomen systemen van voor 2021 blijken dus niet te werken.


Volgens voorzitter John Spithoven van stichting Stikstofclaim staan nieuwere systemen zoals de stikstofkraker Gazoo van JOZ en de Lely Sphere niet op de lijst die de provincie hanteert voor de melkveehouderij. 'Alle systemen op die lijst zijn afgeschoten. Het is raar dat de landelijke overheid zegt dat de de emissiefactoren op die RAV-lijst niet mogen worden gebruikt en dat Noord-Brabant hier nog aan vasthoudt.'


Emissiefactor verhogen

Voor pluimveehouders met volièresystemen wil de overheid de emissiefactor voor nieuwe stallen tijdelijk met een factor 3 vermenigvuldigen, omdat uit onderzoek naar voren kwam dat ook die emissiefactor niet zou kloppen. Daarbij wordt ook aangegeven dat die (tijdelijke) emissiefactoren onvoldoende zekerheid bieden om een inschatting te maken van de stalemissies. Dat maakt het opstellen van een depositiepatroon in het kader van de Wet natuurbescherming onmogelijk. Stichting Stikstokclaim ziet ook dit als een onhoudbare situatie.


Spithoven: 'Je kunt als provinciale overheid ondernemers met een vergunde situatie niet dwingen over te stappen naar een systeem dat niet houdbaar is. Dan wordt het een illegale situatie. Daarbij komt dat bij een wijziging van een inrichting een vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet nodig is. Die wordt door diezelfde provincie voorlopig niet verleend.'


Ultimatum

De stichting wil dan ook dat provincie Noord-Brabant uiterlijk 17 augustus de stallendeadline van 1 januari 2024 voor onbepaalde tijd opschort voor rund- en pluimvee. 'In een van de twee brieven van vorig jaar hebben we de provincie negen maanden de tijd gegeven om de stallendeadline in te trekken. Dit ultimatum eindigt op dezelfde dag', benadrukt de voorzitter van stichting Stikstofclaim.

Gebeurt er niets, dan volgt een gang naar de rechter. Spithoven ziet dit kort geding met vertrouwen tegemoet. 'Verschillende partijen in de provincies zijn het eens over het intrekken van die deadline. Maar door de vertraging in de coalitievorming heeft dit nog niet tot besluiten geleid. Het is nu aan de rechter om hier een klap op te geven.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer