EU heft exportverbod op Oekraïens graan op; Polen woedend

De Europese Commissie vindt het niet langer nodig om exportbeperkingen op te leggen aan Oekraiens graan. De regering van president Zelensky heeft toegezegd binnen een maand te zorgen voor eigen maatregelen tegen onbedoelde bij-effecten van agrarische export in hun vijf EU-buurlanden.

EU+heft+exportverbod+op+Oekra%C3%AFens+graan+op%3B+Polen+woedend
© Twan Wiermans

Brussel zegt dat exportcijfers en graantransporten via de solidariteitscorridors naar EU-havens hebben aangetoond dat er geen grote ladingen landbouwproducten meer in de vijf EU-buurlanden terechtkomen. Daarom heeft Brussel besloten het in mei opgelegde tijdelijke exportverbod voor vier Oekraïense landbouwproducten dat vrijdag afliep, niet te verlengen.


Verstorend effect

Polen vreest dat de komst van veel goedkoop Oekraiens graan opnieuw de lokale Poolse graanhandel zal verstoren. De Poolse regering heeft al woedend op het Brusselse besluit gereageerd, en zegt nu zelf acties tegen Oekraïense export te zullen instellen. Ook Hongarije dreigt daarmee,. maar Bulgarije besloot gisteren dat niet te doen. Er wordt rekening gehouden met nieuwe blokkades van grensovergangen door boze Poolse boeren

Oekraïne dient uiterlijk maandag 18 september 2023 aan het einde van de werkdag een actieplan bij Brussel in. De Europese Commissie ziet af van het opleggen van beperkingen zolang de maatregelen van Oekraïne van kracht en effectief zijn. Sinds de invoering in mei van het tijdelijke exportverbod was het verbod een punt van toenemende wrijvingen tussen Brussel en Kiev, die ze als ‘onaanvaardbaar’ beschouwde.

Verschillende lidstaten, waaronder Duitsland, Frankrijk, Nederland en België, hadden 'ernstige zorgen' over de voor Oekraïne schadelijke gevolgen. De vijf Oosterse landen drongen er op aan dat de verboden zouden worden verlengd. Polen nam een compromisloze houding aan wat in verband wordt gebracht met de parlementsverkiezingen van 15 oktober. Ook Slowakije gaat op 30 september naar de stembus.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer