Oekraïne-vlogger Kees Huizinga: 'Dag en nacht hakselen vanwege droogte'

Het is warm in Oekraïne. Zelfs zo warm dat Kees Huizinga alle zeilen moet bijzetten om de silomais op tijd binnen te halen. Natuurlijk gaat juist op dat moment de motor van de hakselaar kapot. Voor dat probleem heeft Huizinga een creatieve oplossing gevonden.

Het team van Huizinga werkt letterlijk dag en nacht door om de mais in de silo's te krijgen, want het drogestofgehalte is perfect. Terwijl de mannen op de percelen werken, vliegen er die nacht maar liefst 28 Russische raketten en zestien drones over de regio waar hij woont. Op één na zijn die allemaal door de Oekraïense luchtverdediging onschadelijk gemaakt.

Er is meer slecht nieuws voor Huizinga. De motor van de hakselaar is kapotgegaan en moet vervangen worden. Samen met Oekraïense technici van de John Deer-dealer zet hij een vrijwel identieke motor van een combine over om zo snel verder te kunnen hakselen.


Oude Nissan

In het werkgebied van Huizinga wordt sinds het begin van de oorlog door dorpelingen geld ingezameld om auto's te kopen voor de jonge mannen die naar het front gaan. Met zo'n wagen zijn de mannen mobieler en kunnen ze het voertuig inzetten voor het transport van goederen en gewonde soldaten. Ook nu zwaait hij samen met de burgemeester van het dorp weer een jonge man uit die met een oude Nissan naar het front rijdt. Een emotioneel moment dat Huizinga maar moeilijk een plekje kan geven.


De week van Kees Huizinga is elke vrijdag te zien via nieuweoogst.nl/boeren-in-oekraine

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer