Südzucker roept Franse telers op om bietenareaal niet uit te breiden

Suikerproducent Saint Louis Sucre, dat eigendom is van het Duitse Südzucker, vraagt Franse telers hun suikerbietenareaal komend jaar niet uit te breiden. De producent verwacht stevige concurrentie op de markt vanuit Oekraïne en wil een prijsdaling voorkomen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een brief aan telers.

S%C3%BCdzucker+roept+Franse+telers+op+om+bietenareaal+niet+uit+te+breiden
© Huisman Media

Een dalende productie in Frankrijk als gevolg van tegenvallende bietenoogsten is een van de redenen voor het huidige suikertekort in de Europese Unie. Dat tekort heeft geleid tot recordhoge prijzen. In juli 2023 werd suiker verhandeld voor 915 euro per ton. Dat is 57 procent meer dan één jaar eerder en twee keer zoveel als in juli 2021.

Volgens Saint Louis Sucre dreigt er een einde te komen aan die hoge prijzen als areaaluitbreiding wordt doorgezet. Dit omdat de Oekraïense suikerimport in de Europese Unie door de oorlog sterk is gestegen. Tussen oktober en juli importeerde het land zo'n 390.000 ton. Dat was in dezelfde periode één jaar eerder slechts 25.000 ton. Een overschot op de markt kan, net zoals na de afschaffing van het productiequotum, zorgen voor een ineenstorting van de prijzen.


In een brief aan Franse suikerbietentelers schrijft de producent: 'Ons doel is om ervoor te zorgen dat elke ton suiker die in Frankrijk wordt geproduceerd, perfect beantwoordt aan de vraag en op zijn best wordt gewaardeerd op de Europese markt. Alleen zo kunnen we de best mogelijke bieteninkomsten genereren. Daarom vragen we jullie om de tonnages van 2023 ook in 2024 te behouden.'

Een woordvoerder van moederbedrijf Südzucker laat aan Reuters weten dat de Oekraïense suiker die het potentieel heeft om de Europese markten te ontwrichten idealiter opnieuw wordt geëxporteerd, maar alleen naar derde landen die voedsel nodig hebben.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer