Oekraïne-vlogger Kees Huizinga: 'Kom maar door met die F-16's'

De schuren bij de Nederlandse boer in Oekraïne Kees Huizinga zitten vol graan. Een cameraploeg van RTL Nieuws komt bij hem langs voor een item over het uitblijven van een nieuwe graandeal. Ondertussen werkt Huizinga aan een eigen oplossing voor op de lange termijn: meer eigen vee betekent minder uitvoer van graan en soja.

Huizinga is soms best een tevreden boer. De graanopbrengst is dit jaar is prima, de problemen met de kapotte hakselaar zijn voorlopig opgelost en de bouw van de nieuwe koeienstal verloopt naar wens.

Maar de oorlog in Oekraïne speelt natuurlijk dagelijks een grote rol in het leven van de Nederlandse boer en zijn medewerkers. Vooral het niet kunnen verkopen van het graan heeft grote gevolgen voor de financiële situatie op de boerderij. Het wegvallen van deze inkomsten wordt een beetje gecompenseerd door de hogere prijzen voor uien en wortels. Maar als er niet gauw een nieuwe graandeal komt, dan voorziet Huizinga grote problemen.

'Dan moeten we in gesprek gaan met mensen om uitstel van betaling van de pacht te bespreken. Of de afbetaling van de machines. Ook als de graandeal er binnenkort wel komt, dan kun je waarschijnlijk nog niets exporteren omdat de Russen tegen die tijd alle havens kapot hebben geschoten.'


De week van Kees Huizinga is elke vrijdag te zien via nieuweoogst.nl/boeren-in-oekraine

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer