'Exportverbod Oekraïense landbouwproducten is schijnoplossing'

Het tijdelijke exportverbod van Oekraïense landbouwproducten naar vijf EU-buurlanden lost niks op maar verplaatst het probleem. Dat stelt voorzitter Norbert Lins van de Landbouwcommissie van het Europees Parlement. Hij noemt het een schijnoplossing.

%27Exportverbod+Oekra%C3%AFense+landbouwproducten+is+schijnoplossing%27
©

De Europese Commissie heeft de invoer van vier Oekraïense producten aan banden gelegd. Tarwe, mais, koolzaad en zonnebloemen mogen tot 5 juni niet meer vrij verhandeld worden in Bulgarije, Polen, Hongarije, Roemenië en Slowakije. De getroffen landen kunnen die producten nog wel naar andere EU-landen brengen.

Volgens Lins moet worden nagedacht over hoe speciaal ontwikkelde handelsroutes tussen Oekraïne en de EU-landen kunnen worden verbeterd. Dat zei hij tegen het Duitse persbureau DPA.


Vrijstelling invoerheffingen

De EU moet in de eerste week van juni een besluit nemen over het verlengen van de vrijstelling van invoerheffingen en quota die Europa kort na het uitbreken van de Russische oorlog aan Oekraïne verleende. Toen werden ook de solidariteitscorridors ingesteld om de Oekraïense agrarische export over land via Poolse en Roemeense havens mogelijk te maken. Daarmee zou de Russische blokkade van Zwarte Zeehavens kunnen worden omzeild.

In de praktijk bleek dat het georganiseerde treintransport via die routes uiterst traag verliep, terwijl vrachtwagens met graan dankzij de vrijstelling vrijwel ongehinderd de EU binnen konden rijden. Daardoor ontstond ter plekke een levendige handel in 'goedkoop' Oekraïens graan en stortten de markten van de directe buurlanden in.


Het blokkeren van de invoer uit Oekraïne zou niet alleen dat land schade berokkenen, maar ook veel leed veroorzaken in het Midden-Oosten en Afrika. Dit zei minister van Financiën Serhiy Marchenko zaterdag tijdens een bijeenkomst van de EU-ministers van Financiën in Stockholm.

De ministers van Defensie van Turkije, Rusland en Oekraïne vergaderen eind deze week over verlenging van het internationaal gesteunde Zwarte Zeetransport. De huidige afspraken lopen op 15 mei af. Rusland voelt niet veel voor verlenging, omdat de westerse sancties tegen het land niet worden versoepeld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer