Poolse boeren blokkeren opnieuw Oekraïense grensposten

Poolse boeren hebben bij enkele grensovergangen opnieuw vrachtwagens met Oekraïense landbouwexport tegengehouden. Als tegenreactie hielden Oekraïense boeren op hun beurt Poolse vrachtwagens met exportgoederen bij dezelfde grensovergangen tegen.

Poolse+boeren+blokkeren+opnieuw+Oekra%C3%AFense+grensposten
© EPA

De protestacties van de Poolse boeren blijven naar verwachting niet beperkt tot slechts enkele grensovergangen. Ze zijn van plan hun acties uit te breiden naar andere strategische grensovergangen, waardoor het handelsverkeer tussen Polen en Oekraïne verder wordt belemmerd. De situatie tussen Poolse en Oekraïense boeren heeft geleid tot een escalatie van spanningen aan de grens.

De Poolse grensblokkade is in strijd met de recente afspraken die de Poolse regering heeft gemaakt met de Europese Commissie. Deze afspraken waren bedoeld om het vrije verkeer van goederen en diensten binnen de Europese Unie (EU) te herstellen en waarborgen na eerdere grensblokkades.


Afspraken met vijf landen

De EU heeft afspraken gemaakt met vijf lidstaten over een exportverbod van Oekraïens graan naar hun landen. Dit heeft geleid tot bezorgdheid bij zowel Oekraïne als twaalf EU-landbouwministers. Ze hebben grote bedenkingen over deze afspraken. Desondanks heeft Brussel besloten de afspraken met een half jaar te verlengen.


De oplopende spanningen vinden plaats in een cruciale tijd voor Polen, aangezien later dit jaar parlementsverkiezingen worden gehouden. Op het uitgestrekte Poolse platteland wordt het landbouwbeleid van de regerende PiS-partij al jarenlang zwaar bekritiseerd. De acties van de boeren en toenemende spanningen met Oekraïne spelen een grote rol in de verkiezingscampagne.

De opkomende radicale Poolse boerenorganisatie Agrounia heeft aangekondigd deel te nemen aan de verkiezingen en zal naar verwachting de kritiek op het landbouwbeleid verder aanwakkeren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer