Mogelijk stop op import landbouwproducten uit Oekraïne

De Europese Commissie wil een tijdelijk exportverbod voor vijf Oekraïense producten naar de vijf buurlanden van dat land. Met dat invoerverbod komt ze tegemoet aan de boerenprotesten in Polen, Roemenië, Hongarije, Slowakije en Bulgarije tegen het dumpen van 'goedkope' Oekraïense producten op hun lokale markt.

Mogelijk+stop+op+import+landbouwproducten+uit+Oekra%C3%AFne
© Europese Unie

Eurocommissaris voor Handel Valdis Dombrovskis voert verwoede onderhandelingen met die vijf landen. Die willen ook invoerbeperkingen op andere Oekraïense producten, inclusief vlees en apparatuur. De nu in voorbereiding zijnde afspraak gaat over graan, mais, raapolie, zonnebloempitten en zonnebloemolie.

Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski zei dinsdag na afloop van de maandelijkse landbouwaad in Luxemburg te verwachten dat de deal binnenkort wordt gesloten. Hij wees erop dat de vijf producten bijna 90 procent uitmaken van alle Oekraïense export naar die landen.


Het tijdelijk verbod geldt in elk geval tot 5 juni. Dan verloopt de vorig jaar ingestelde tijdelijke vrijstelling van invoerheffingen en exportquota voor vrijwel alle Oekraïense export naar de Europese Unie (EU). De Europese Commissie heeft eerder gezegd dat ze die heffingen niet opnieuw wil invoeren, hoewel de vijf 'frontlijnstaten' daar wel om vroegen.


Eenzijdig invoerverbod

Polen en Hongarije stelden vorige week eenzijdig een invoerverbod in op Oekraïense producten, tot grote verontwaardiging van de andere EU-landen. Ze blokkeerden zelfs enkele dagen de grensovergangen voor alle vrachtverkeer. Het Zweedse voorzitterschap van de EU benadrukte dat handelsafspraken alleen collectief worden gemaakt door de Europese Commissie.

In Luxemburg wezen Wojciechowski en de Zweedse voorzitter Peter Kullgren er dinsdag op dat zo'n tijdelijk exportverbod naar vijf EU-landen kan rekenen op de gedoogsteun van de 27 landbouwministers, in afwachting van een betere, structurele oplossing.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer