Nieuwe graandeal moet blokkade Poolse boeren voorkomen

Poolse boeren dreigen opnieuw met een blokkade van graantransporten uit Oekraïne als beperkingen daarop niet worden verlengd. De regeringsleiders van beide landen ontmoeten elkaar mogelijk al dit weekeinde om tot een oplossing te komen.

Nieuwe+graandeal+moet+blokkade+Poolse+boeren+voorkomen
© ANP

De boeren zijn boos omdat de toestroom van Oekraïens graan de prijzen op hun thuismarkt onder druk zet. Dinsdag waarschuwde Oekraïne dat het internationale arbitrage kan inroepen tegen beperkingen op hun graanexport. Dit weekeinde loopt een tijdelijk verbod af, waarvan Polen, Bulgarije, Hongarije, Roemenië en Slowakije vinden dat het verlengd zou moeten worden.

Michal Kolodziejczak, de leider van de Poolse boerenbeweging Agrounia, was dinsdag aanwezig in het Europees Parlement in het Franse Straatsburg. Met een brood in zijn hand verdedigde hij daar de belangen van de Poolse boeren. Door de in mei tijdelijk opgelegde beperkingen konden deze frontlijnstaten de binnenlandse verkoop van Oekraïense tarwe, mais, koolzaad en zonnebloempitten verbieden, terwijl de doorvoer naar elders wel werd toegestaan.


De landen vinden dat de goedkope Oekraïense agrarische producten niet op hun markten terecht mogen komen. Wel mogen ze in verzegelde containers over de weg en per spoor worden doorgevoerd. Kolodziejczak wil dat dat embargo wordt verlengd.


Beperkingen doorzetten

De Poolse EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski wil die beperkingen doorzetten, maar krijgt daar bij de andere EU-commissarissen de handen niet voor op elkaar. Bovendien vind hij dat de Europese Unie (EU) een subsidie zou moeten geven voor de extra vervoerskosten van Oekraïens graan naar EU-havens.

De kwestie zorgt niet alleen voor spanningen tussen Warschau en Kyiv, maar ook tussen Warschau en Brussel en tussen de 27 EU-commissarissen. Op de achtergrond spelen ook de Poolse verkiezingen een rol, reden waarom Wojciechowski de sympathie van de boeren in zijn land niet wil verliezen. Kolodziejczaks beweging Agrounia heeft zich aangesloten bij een partij die concurreert met die van de landbouwcommissaris.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer