Australië stelt avondklok in voor katten

Australië stelt een avondklok in voor katten om de biodiversiteit in het land te beschermen. Het land kampt al jaren met grote aantallen verwilderde katten. Die blijken de meest invasieve soort in het land te zijn.

Australi%C3%AB+stelt+avondklok+in+voor+katten
© Vidiphoto

Invasieve soorten zijn dieren die niet van nature in een land voorkomen en door hun aanwezigheid zorgen voor problemen. De New York Times meldt dat uit een rapport van de Verenigde Naties blijkt dat katten in Australië veroorzakers zijn van het verlies aan biodiversiteit. Verwilderde katten doden in Australië naar schatting twee miljard dieren per jaar, meldt de Australische minister van Milieu, Tanya Plibersek.


Kuikens in het land

In Nederland zorgen in het voorjaar poesen en verwilderde katten voor verlies onder de kuikens van weidevogels. De Friese Bond van Vogelwachten (BFvW) riep daarom enkele jaren geleden de campagne 'Kuikens in het land, poes in de mand' in het leven. Het is een jaarlijks terugkerende oproep aan eigenaren van katten om hun huisdier tijdens het broedseizoen (van 15 maart tot 15 juli') 's nacht binnen te houden.

'Huis- en boerderijkatten struinen ‘s nachts kilometers door de weilanden. Meestal staan muizen op het menu van de jagers, maar Instinctief doden ze ook weerloze kuikens', meldt de BFvW. De Friese campagne, die onder andere steun krijgt van Provinsje Fryslân, wordt landelijk breed gedragen. Onder andere door Vogelbescherming Nederland. Ook demissiionair minister Van der Wal maakt zich zorgen over de predatie door katten in relatie tot de weidevogelstand.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer