Indonesië hard getroffen door mkz

Mond-en-klauwzeer (mkz) heeft de afgelopen maand hard toegeslagen in Indonesië. Inmiddels zijn er bijna 4 miljoen besmette dieren gemeld. Nieuw-Zeeland en Australië werden op 7 mei op de hoogte gesteld van de eerste besmetting.

Indonesi%C3%AB+hard+getroffen+door+mkz
© Pixabay

Na die eerste besmetting ging het hard. In totaal 3,9 miljoen runderen zouden tot en met 17 mei al zijn getroffen in vijftien provincies, meldt VOI. Volgens de nieuwssite komt de uitbraak op een ongelukkig moment, op 10 juli is het offerfeest Eid al-Adha.

Het kan honderd jaar duren voordat het land het virus volledig heeft uitgeroeid, geeft de nieuwssite aan. De minister van Landbouw stelt overigens dat het vlees van een ziek dier goed te consumeren is. Het mkz-virus is enkel schadelijk voor evenhoevigen.


Vaccineren

In Indonesië wordt al geroepen om vaccinaties om daarmee de uitbraak aan te pakken. De minister van Landbouw stelt dat er vaccins worden geïmporteerd. Hij heeft echter de voorkeur voor in Indonesië geproduceerde vaccins. Die zouden binnen een paar maanden klaar moeten zijn. Ook in Australië en Nieuw-Zeeland zijn er zorgen over deze uitbraak.

De regering van Nieuw-Zeeland heeft 42,9 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar gereserveerd, zo'n 26 miljoen euro, om de bioveiligheid in dat land op peil te houden. Zo worden geïmporteerde goederen extra gecontroleerd. Mensen die in het buitenland contact hebben gehad met vee mogen in Nieuw-Zeeland een week lang geen boerderijen bezoeken. Dit land heeft Indonesië eveneens hulp aangeboden om de ziekte in te dammen, geeft VOI aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer