Sporen van Afrikaanse varkenspest en MKZ gevonden in Australië

In vleesproducten in Australië zijn virusdeeltjes aangetroffen van mond-en-klauwzeer (MKZ) en Afrikaanse varkenspest. In het land gelden nu een verhoogde monitoring en extra controles van vlees en andere dierlijke producten aan de grens en in winkels.

Sporen+van+Afrikaanse+varkenspest+en+MKZ+gevonden+in+Australi%C3%AB
© ZLTO

Australië controleert onder andere op MKZ en Afrikaanse varkenspest (AVP), omdat de virusziekten voorkomen in de buurlanden. Recent werden onder andere in Melbourne AVP-virusdeeltjes aantroffen op varkensvleesproducten die door een supermarktketen uit China waren geïmporteerd.

Ander voorbeeld betreft de vondst van rundvlees dat positief testte op het MKZ-virus. Bioveiligheidsfunctionarissen onderschepten dat op de luchthaven bij een passagier die probeerde het niet-aangegeven rundvlees te importeren.


Import grootste risico

De Australische minister van Landbouw Murray Watt maakte duidelijk dat virusfragmenten niet hetzelfde zijn als het levende virus. Australië is nog steeds vrij van MKZ en AVP en wil dat ook graag zo houden. 'We hebben altijd gezegd dat de import van dierlijke producten eigenlijk het grootste risico is om dierziekten ons land binnen te laten komen.'

Voorzitter Fiona Simson van de National Farmers' Federation (NFF) geeft aan dat de meest recente vondsten de noodzaak bewijzen om het Australische biobeveiligingssystemen te vergroten. Dat geldt ook voor het uitvoeren van een volledige screening van alle passagiers die terugkeren uit risicogebieden. Simson riep op om de financiering van bioveiligheid te verhogen om zo eerstelijnswerkers en -systemen beter uit te rusten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  13° / 9°
  60 %
 • Zaterdag
  11° / 8°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer