Minister: predatie door katten speelt rol bij teruggang weidevogels

Predatie door katten is een van de factoren die ervoor zorgen dat de weidevogelstand onder druk staat. Afschot van predatoren, waaronder katten, is soms nodig om kwetsbare vogelsoorten te beschermen. Dat schrijft minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren.

Minister%3A+predatie+door+katten+speelt+rol+bij+teruggang+weidevogels
© ANP Persbureau

De Partij voor de Dieren spreekt zich uit tegen het afschieten van zwerfkatten zoals in Friesland gebeurt. Ze wijst op een eerder aangenomen motie waarin de Tweede Kamer opriep hiermee te stoppen. De minister kan geen gevolg geven aan dit verzoek.

De minister geeft een aantal oorzaken van de teruggang van het aantal weidevogels aan. Dat is volgens haar 'grotendeels het gevolg van menselijk ingrijpen in het leefgebied'. 'Het betreft de oprukkende verstedelijking, opeenvolgende ruilverkavelingen, de intensivering van de landbouw en het verlagen van grondwaterpeilen. Daarnaast speelt de toegenomen predatiedruk een rol. Het voorkomen van predatie bij weidevogels door onder andere katten, heeft in toenemende mate prioriteit bij beschermingsmaatregelen van het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer.'


Omdat katten niet zijn opgenomen op de lijst van bejaagbare soorten is de jacht op deze dieren niet toegestaan. Maar in het kader van schadebestrijding is het beheer van katten wel mogelijk. Friesland is de enige provincie waar momenteel zwerfkatten worden afgeschoten. Deze provincie heeft een grote verantwoordelijkheid voor zogeheten grondbroeders, met name weidevogels. Ze wil vanuit die verantwoordelijkheid de predatiedruk aanpakken, waaronder die door katten.

De suggestie van de Partij voor de Dieren om de katten te vangen, steriliseren, chippen en terugplaatsen vindt Van der Wal alleen zinvol om de populatie te beheersen. 'Na het terugplaatsen van de zwerfkatten in de natuur is predatie van kwetsbare vogelsoorten nog steeds mogelijk.'

De Rijksuniversiteit Groningen doet in opdracht van de minister onderzoek naar het effect van predatie op de weidevogelpopulatie. Dit wordt in 2025 afgerond.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer