Vruchtbare Kringloop Achterhoek breidt uit en gaat verder als VK-Oost

De vereniging Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers (VKA) gaat vanaf nu verder als VK-Oost en richt zich voortaan op melkveehouders, akkerbouwers, loonwerkers en andere grondgebruikers in heel Oost-Nederland.

Vruchtbare+Kringloop+Achterhoek+breidt+uit+en+gaat+verder+als+VK%2DOost
© VK-Oost

Daarbij blijft de bestaande focus van de vereniging hetzelfde: een lerend netwerk waarin boeren leren van boeren en samen kennis ontwikkelen, in studiegroepen en in projecten en kennisgroepen. De vier kringlopen verbeteren van de ecologie, verbeteren van het rendement, vernieuwend ondernemen en verbinden met de maatschappij blijven de basis waar VK-Oost mee werkt, samen met boerenleden, partners en overheden, laat de nieuwe organisatie weten.

Bestuurslid Edwin Breimer: 'We geloven in de kracht van kringlooplandbouw, met een vruchtbare en gezonde bodem, schone lucht en schoon water en in open verbinding met de maatschappij. Nieuw is dat we ons niet meer alleen richten op melkveehouders en loonwerkers in de Achterhoek en Liemers, maar op alle grond gebruikende agrariërs in Oost-Nederland. Op die manier kunnen we de kringlopen nog beter sluitend maken en samen resultaten boeken.'


'Met de gezamenlijke resultaten en kennis willen we meer van invloed zijn bij beleidsmakers voor gevraagd en ongevraagd advies. Ook willen we meer zichtbaar zijn in de maatschappij. Daarbij is het belangrijk om een kritische massa te hebben. Nieuw is ook dat VK-Oost zich gaat oriënteren op de mogelijkheden om een individueel leerprogramma aan te bieden aan leden', licht Breimer toe.


Elke boer welkom

Het bestuurslid benadrukt dat VK-Oost zich niet alleen richt op de koplopers in de agrarische sector. 'Koplopers zijn en blijven ook nodig bij VK-Oost, maar juist iedere grond gebruikende agrariër is van harte welkom. Naoberschap vinden we belangrijk, met en voor elkaar, om verbinding te maken, samen te werken en resultaten te boeken. Resultaat geeft voorsprong.'

De VKA begon tien jaar geleden als project. Sinds 1 januari 2020 is de VKA een zelfstandige boerenvereniging met een boerenbestuur en inmiddels ruim 330 leden. Het huidige zevenkoppige bestuur blijft aan, maar volgens Breimer kan de samenstelling op termijn best veranderen. 'Omdat we ons werkgebied en doelgroep uitbreiden, zal een afvaardiging buiten de Achterhoek en Liemers en met akkerbouwers ook aan de orde zijn.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer