Deelnemers Vruchtbare Kringloop Achterhoek slaan meer koolstof op

Leden van de Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers (VKA) slaan zo'n 5 procent meer koolstof op in de grond dan het Nederlandse gemiddelde. Dat blijkt uit onderzoek van Eurofins Agro onder de VKA-deelnemers.

Deelnemers+Vruchtbare+Kringloop+Achterhoek+slaan+meer+koolstof+op
© dirk hol

Vooral bij grasland is een betere score te zien. Bij bouwland ligt de hoeveelheid op het landelijke gemiddelde, maar bij beide grondsoorten wordt er steeds meer koolstof opgeslagen. Het onderzoek van Eurofins behelst de periode 2012-2023. Daarin steeg de hoeveelheid koolstofopslag bij grasland met een ton. Het onderzoek is gebaseerd op data van ruim 15.000 percelen. De bodems van gras- en bouwland zijn geanalyseerd met de Soil Carbon Check.


Het onderzoek is gehouden, omdat er steeds meer aandacht is voor koolstofopslag in de bodem. Het vasthouden van koolstof in de bodem helpt het tegengaan van de opwarming van de aarde en is beter voor de gezondheid van de bodem. Meer koolstof in de grond draagt dus bij aan een duurzamere productie van landbouwproducten, is het idee.


Positieve invloed

'Vanwege de weersomstandigheden in 2016 en 2020 zijn schommelingen te zien, maar het is de algehele trend dat er meer koolstof opgeslagen wordt in de bodem. Dat heeft een positieve invloed op de klimaatverandering, er wordt namelijk elk jaar een beetje extra CO2 gebonden in de bodem', weet Bob Fabri als International Productmanager Forrage bij Eurofins.

'Omdat grasland meer organische stof bevat dan bouwland, heeft bouwland meer management nodig om koolstof op te slaan. Hier zien we een grotere stijging dan bij grasland. In tien jaar tijd is hier gemiddeld 2 ton extra koolstof opgeslagen. Dat komt overeen met ruim 7 ton CO2. Met goed management kan extra opslag van zo'n 2 ton CO2 op jaarbasis gerealiseerd worden. Veel hoger is in de praktijk echt niet haalbaar', aldus Fabri.

De mate van koolstofopslag in Nederland is in Europa vrijwel uniek, constateert Eurofins. Die aanpak betekent dat de koolstof niet als koolstofdioxide opstijgt. In de meeste buurlanden is juist een daling te zien als het om koolstofopslag in de bodem gaat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer