VKON: 'Zeker bij droogte is gezonde bodem een must'

Een gezonde bodem is altijd al belangrijk, maar de weersomstandigheden van dit jaar geven melkveehouders de nodige uitdagingen als het om voederwinning gaat. Als gevolg van de droogte is het belangrijk om het waterleverend vermogen van de bodem te verhogen. Een goede bodemstructuur geeft een optimale beworteling en een goede waterbeschikbaarheid, stelt het innovatiecentrum VKON.

VKON%3A+%27Zeker+bij+droogte+is+gezonde+bodem+een+must%27
© Jan van den Brink

Behalve de bodemstructuur is ook de zuurtegraad van de bodem belangrijk. In welke mate gewassen nutriënten kunnen opnemen, is onder meer afhankelijk van de pH in de bodem. Deze nutriënten in het gewas dragen uiteindelijk bij aan de gezondheid van koeien. De zuurtegraad en de beschikbaarheid van nutriënten zijn onder andere bij te sturen door middel van bekalken. De optimale pH is onder andere afhankelijk van de grondsoort en de botanische samenstelling.

Op dinsdag 8 november spreekt René Jochems, specialist toegepaste bodembiologie en werkzaam bij Groeibalans, op KOErs, het jaarlijkse evenement van VKON voor de melkveesector. Het thema dit jaar is 'Gezonde bodem, gezonde koe'. Jochems gaat dieper in op maatregelen om een gezonde bodem te bereiken en geeft concrete tips om de bodem gezond te houden.

Enkele melkveehouders delen hun eigen ervaringen met nieuwe ontwikkelingen voor gezond bodembeheer. De avond, georganiseerd door VKON, vindt plaats in het Overijsselse Vroomshoop en is ook online bij te wonen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer