Europees Parlement akkoord met strenge aanpak luchtvervuiling

Het Europees Parlement heeft met een overgrote meerderheid van 486 stemmen voor en 132 tegen de strengere regels goedgekeurd tegen energieverspilling en luchtvervuiling. Daardoor mag straks niet alleen de landbouw veel minder CO2 uitstoten, maar moeten ook oude huurwoningen versneld worden geïsoleerd en auto's schoner gaan rijden.

Europees+Parlement+akkoord+met+strenge+aanpak+luchtvervuiling
© Europese Unie 2022

Het besluit van het Europarlement komt neer op een aanscherping van de Fit For 55-voorstellen die Klimaatcommissaris Frans Timmermans twee jaar geleden voorstelde. Inmiddels is duidelijk dat de EU-landen hun doelstellingen van het Klimaatverdrag van Parijs niet gaan halen. Er moet daardoor tussentijds worden bijgestuurd. Later deze week wordt op een vergadering van de Milieuministers van de EU-lidstaten een besluit verwacht over het terugdringen van luchtvervuiling door grote veehouderijen.


Met het nu aangenomen pakket van drie milieu- en energiewetten komt het Europarlement ook tegemoet aan de kritiek dat veel klimaatwetten vooral op het bordje van de Europese landbouw terechtkwamen. Nu wordt ook de CO2-uitstoot van het autoverkeer stringenter aangepakt, nadat eerder ook al de scheepvaart onder het 'klimaatstelsel' was gebracht.

Het Europees Parlement heeft ook zijn positie bepaald voor de energiestandaarden voor gebouwen. Hiermee worden EU-landen verplicht oude gebouwen te renoveren en energiezuiniger te maken. De wet moet ervoor zorgen dat alle gebouwen in Europa in 2050 klimaatneutraal zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer