Mobiel meetstation naast Graspeel blijft jaar staan

Het mobiele meestation van de provincie Brabant dat in het dorpje Zeeland naast de Graspeel staat, blijft een jaar lang meten. De hoeveelheid ammoniak wijkt daar af. Het mobiele luchtmeetstation dat in Baarle-Nassau staat verhuist naar Prinsenbeek.

Mobiel+meetstation+naast+Graspeel+blijft+jaar+staan
© Jos Thelosen

Om uitvoering te geven aan de twee moties ‘Gezonde Lucht’ en ‘Meer Meetpunten’ van Provinciale Staten hebben Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant in 2021 twee mobiele luchtmeetstations aangeschaft. Deze stations gaan gedurende vijf jaar op 20 verschillende plekken in Brabant de luchtkwaliteit vaststellen. Met zeer nauwkeurige apparatuur worden de concentraties vluchtige organische stoffen waaronder benzeen, stikstofdioxide en fijn stof gemeten.

Sinds de start van de tweede meetronde in juli 2022 wordt ook de ammoniakconcentratie in de lucht gemeten. Toen startte het meten in het landelijk gebied van Baarle-Nassau en Graspeel, een voormalig Landbouw Ontwikkelingsgebied in Zeeland. De veehouderij is een belangrijke bron van ammoniakuitstoot.

Na een half jaar meten verhuist het luchtmeetstation van Baarle-Nassau naar Prinsenbeek. Er zijn hier geen bijzonderheden gezien bij de gemeten concentraties.


Hoger dan elders

In Graspeel zijn voor wat betreft de gemeten concentraties fijnstof, stikstofdioxide en vluchtige organische stoffen ook geen bijzonderheden te zien. Wel is in deze tweede helft van 2022 de gemiddelde immissieconcentratie ammoniak 24 microgram per kubieke meter. Immissie gaat over de belasting van de woon- en leefomgeving met verontreinigende stoffen in de lucht. Deze concentratie ammoniak is twee keer zo hoog in vergelijking met andere luchtmeetstations in soortgelijke landbouwgebieden van het landelijk meetnet luchtkwaliteit (Vredepeel, Wekerom, Zegveld).


Niet schadelijk

Door in Graspeel een jaar lang te meten, komen alle windrichtingen aan bod en is nog preciezer te bepalen wat de gemiddelde immissieconcentratie ammoniak is. De gemeten ammoniakconcentratie van 24 microgram per kuub (0,034 ppm) is niet schadelijk voor de volksgezondheid, aldus provincie Noord-Brabant.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer