Regio Foodvalley krijgt fijnmazig meetnetwerk voor luchtkwaliteit

In de Regio Foodvalley is een fijnmazig meetnetwerk opgezet om de luchtkwaliteit in kaart te brengen. Met dit Gelders omgevingsmeetnetwerk worden ammoniak, fijnstof en stikstofdioxide gemeten in dorpen, steden, natuurgebied en rondom veehouderijen.

Regio+Foodvalley+krijgt+fijnmazig+meetnetwerk+voor+luchtkwaliteit
© food valley

Uniek aan dit meetnetwerk is dat er vaak en op veel plaatsen wordt gemeten. Met het bedrijvenmeetnetwerk worden ook emissies uit veehouderijstallen gemeten. 'Dit meetnetwerk geeft ons beter inzicht in de lokale luchtkwaliteit en de invloed van de veehouderij. Met de data uit het omgevingsmeetnetwerk kunnen overheden betere plannen maken', zegt Wietske Dohmen, onderzoeker van Universiteit Utrecht.

Het omgevingsmeetnetwerk bestaat uit zeventig meetpunten: zestig locaties in dorpen en steden en tien in natuurgebieden. Het gebied waarin wordt gemeten beslaat de acht gemeenten van Regio Foodvalley en vijf gemeenten daaromheen.

Er komen ook drie locaties met hoogwaardige meetapparatuur voor referentiemetingen in het omgevingsmeetnetwerk. Naast het omgevingsmeetnetwerk en de referentiestations wordt er een roulerend meetnetwerk ingezet voor het tijdelijk meten van luchtkwaliteit rond veehouderijen.

Lokale luchtkwaliteit

Met meer dan zeventig meetpunten is dit omgevingsmeetnetwerk fijnmaziger dan de bestaande meetnetwerken; het levert op veel plaatsen en vaak in tijd gegevens op. Volgens onderzoeker Dohmen leidt dit tot meer inzicht in de lokale luchtkwaliteit. Ook kunnen hiermee modellen, die worden gebruikt om de luchtkwaliteit te berekenen, worden verfijnd en mogelijk geoptimaliseerd.

'Daarmee kunnen we de verschillende scenario's van maatregelen die relevant zijn voor de regio doorrekenen', aldus Dohmen. 'Daarmee wordt bijvoorbeeld ingeschat hoe de vereiste reducties in de emissie van stikstof in de Regio Foodvalley regio kunnen worden gehaald. Daarmee zijn deze gegevens waardevol voor beleidsmakers, boeren, onderzoekers en inwoners.'

Toekomstbestendige landbouw

In Regio Foodvalley werken overheden nauw samen met bedrijven en onderwijs- en kennisinstellingen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Ook LTO Noord-afdeling Gelderse Vallei is betrokken bij de ontwikkeling van het meetnetwerk.

'Nieuwe kennis en inzichten ontwikkelen is belangrijk voor een toekomstbestendige landbouw. Nu wordt beleid vooral gemaakt op basis van berekeningen. Met dit meetnetwerk gaan we op meer plaatsen en vaker meten. Dat helpt ons het oog op de bal te houden,' zegt voorzitter Wim Brouwer.


Stikstofemissies

Naast het omgevingsmeetnetwerk worden in de Regio Foodvalley ook in de stal stikstofemissies gemeten. Met de veehouders en hun coaches wordt in de praktijk onderzocht of monitoring van bedrijfsemissies, samen met het verlagen van emissies met boerenvakmanschap, een nieuwe manier kan zijn om de milieu-impact van veehouderijen te verkleinen. De meetgegevens uit het bedrijvenmeetnetwerk dienen als invoer voor de verspreidingsmodellen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer