Onderzoek naar ziektekiemen in luchtinlaat en ionisatie

De Amerikaanse hoogleraar Montse Torremorell van de Universiteit van Minnesota onderzoekt of ziektekiemen zoals PRRS in de luchtinlaat zijn af te vangen met behulp van ionisatie.

Onderzoek+naar+ziektekiemen+in+luchtinlaat+en+ionisatie
© Varkens Archief

Tijdens een webinar van National Hog Farmer sprak Torremorell over deze mogelijke optie. In de Verenigde Staten zijn er al varkensbedrijven die PRRS en andere ziektekiemen buiten de deur houden met behulp van luchtfiltering. Dat werkt volgens de onderzoeker goed. Dit systeem heeft wel wat nadelen, zoals drukverlies en daarmee hogere energiekosten en de kosten voor het vervangen van de filters.

Vandaar dat er nu een onderzoek loopt om te weten te komen of ionisatie een oplossing is. Daarmee zou er geen drukverlies hoeven te zijn en is het vervangen van filters niet nodig. De ionisatie gebeurt dan via draden in de luchtinlaat die de langskomende deeltjes een negatieve elektrische lading meegeven. Daarna worden ze opgevangen op platen waar een positieve lading op staat. Het systeem wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om rookgassen te reinigen en bijvoorbeeld stof in de stal op te vangen.


Getest

De installatie is al in een laboratoriumopstelling getest. Volgens Torremorell is de verwijdering van virusdeeltjes zeker effectief. Minder dan 10 procent gaat er nog doorheen. Virusdeeltjes die er nog wel doorheen gaan, zijn geïnactiveerd. Volgens de onderzoeker is het resultaat zeker vergelijkbaar met luchtfiltering.

Onderzocht wordt of de goede resultaten ook haalbaar zijn onder praktijkomstandigheden. Het systeem is daartoe geïnstalleerd op een gesloten zeugenbedrijf. Daar wordt gemeten wat er nog door het systeem heen komt. Daarbij wordt gebruikgemaakt van een surrogaatvirus met dezelfde eigenschappen als een PRRS-virus. Niet alleen de werking, maar ook de kosten van het systeem worden hierbij onderzocht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer