Aardappelproductie in EU4-landen daalt 6 procent

De North-western European Potato Growers (NEPG) verwachten in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland een totale aardappelproductie van 21,2 miljoen ton. Dat is 6 procent minder dan vorig jaar en ook ruim 6 procent minder dan het meerjarig gemiddelde.

Aardappelproductie+in+EU4%2Dlanden+daalt+6+procent
© VidiPhoto

Volgens NEPG zijn de productieverschillen in de genoemde landen groot dit jaar. Met name in Noord-Nederland waren de groeiomstandigheden voor aardappelen het meest gunstig. In het noorden en westen van Duitsland zijn de opbrengsten gemiddeld. Vooral in België en Frankrijk valt de aardappeloogst sterk tegen vanwege vooral de aanhoudende droogte.Voor België noteert NEPG hectareopbrengsten die met gemiddeld 38,9 ton 21,3 procent lager zijn dan vorig jaar. In Frankrijk en Duitsland dalen de hectareproducties met respectievelijk 10,3 en 7 procent. Alleen Nederlandse aardappeltelers oogsten met gemiddeld 48 ton per hectare zo'n 5,5 procent meer dan vorig jaar en 1,3 procent meer dan het meerjarig gemiddelde.


Structurele productiedaling

Om een trend in de aardappelproductie aan te geven, heeft NEPG van 2010 tot en met 2021 de vijfjarige gemiddelden op een rij gezet. Daaruit blijkt dat met name vanaf de periode van 2011-2015 tot 2017-2021 sprake is van een structurele daling van gemiddeld 49 ton tot nu iets meer dan 45,1 ton per hectare. Volgens NEPG is dit onder meer een gevolg van de klimaatverandering en van de slechtere bodemcondities in veel teeltgebieden.Naast de teruggang in productie vraagt NEPG ook aandacht voor de sterk stijgende productiekosten voor aardappeltelers. De organisatie stelt dat afgelopen jaar de elektriciteitskosten met 280 procent zijn gestegen en de dieselprijzen met gemiddeld 55 procent. De combinatie van minder kilo's per hectare en hoge kosten maken hogere contractprijzen noodzakelijk, stelt NEPG.


Werken met kostprijsindicatoren

NEPG is van mening dat verwerkers voor het bepalen van de contractprijzen zouden moeten werken met kostprijsindicatoren. Als dat er niet genoeg compensatie komt voor de hogere kosten, verwacht de organisatie dat het aardappelareaal in de EU4-landen het komend jaar behoorlijk afneemt. 'Uiteindelijk kiezen boeren toch voor het gewas waar ze het meeste geld aan kunnen verdienen', meldt NEPG.
Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer