NEPG stelt oogstraming aardappelen naar boven bij

De North-western European Potato Growers (NEPG) stelt de oogstraming van aardappelen in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland naar boven bij. De NEPG rekent op een totale aardappelproductie van 21,7 miljoen ton in de EU4-landen. In november ging de organisatie nog uit van 21,2 miljoen ton.

NEPG+stelt+oogstraming+aardappelen+naar+boven+bij
© Burt Sytsma

Dat komt omdat de definitieve opbrengsten per hectare hoger blijken te zijn dan in november werd ingeschat. Waar de hectareopbrengst in november op 39 ton werd geraamd, blijkt nu dat in 2022 van een hectare bijna 43 ton werd geoogst.

Met de definitieve cijfers van 21,7 miljoen ton totaalproductie stelt de NEPG een opbrengstdaling van 5,3 procent vast tegenover 2021. Nederland is het enige land waar de aardappelopbrengst in 2022 is toegenomen. De oogst steeg met 13 procent tot bijna 13,7 miljoen ton aardappelen.


België 10 procent minder

De Belgen haalden vorig jaar met 4 miljoen ton ruim 10 procent minder aardappelen van het land dan in 2021. Ander buurland Duitsland oogstte 8 miljoen ton in 2022. Dat is 4 procent minder dan in 2021. In Frankrijk zakte de productie met 12 procent naar 6 miljoen ton.

Daarnaast meldt de NEPG dat het areaal in 2022 met 1,9 procent steeg naar 502.886 hectare aardappelen. Van de EU4-landen daalde alleen in België het areaal licht. Verder geeft de telersorganisatie aan dat aardappelverwerkers voor 2023-2024 minimaal 500.000 ton aardappelen meer nodig hebben. De hogere contracten zouden volgens NEPG aantrekkelijk genoeg zijn voor akkerbouwers om aardappelen te blijven telen voor de verwerkende industrie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer