Twijfels over uitbreiding aardappelareaal

De North-western European Potato Growers (NEPG) verwachten dat er komend teeltseizoen in de EU4-landen maar beperkte ruimte is om op een groter areaal aardappelen te telen. Dit ondanks de toenemende vraag naar met name fritesaardappelen.

Twijfels+over+uitbreiding+aardappelareaal
© Burt Sytsma Photography

De Europese telersorganisatie wijst erop dat er in elk geval in Nederland en België weinig ruimte is voor de teelt van meer aardappelen. Uitbreiding van het aardappelareaal wordt vooral lastig vanwege aanvullende vergroeningseisen in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en beperkingen vanwege het stikstofbeleid. De productie van meer fritesaardappelen lijkt alleen mogelijk als zetmeeltelers en pootgoedtelers kiezen voor een nieuw teeltdoel.

In een persbericht over de ontwikkeling van de aardappelteelt in met name Nederland, België, Duitsland en Frankrijk, meldt NEPG dat gezien de positieve stemming op de aardappelmarkt uitbreiding van het areaal met enkele procenten normaal gesproken wel voor de hand ligt. Voor aardappelteeltgebieden in Frankrijk en Duitsland geldt echter ook dat een hogere productie voor de fritesindustrie moet komen van telers van tafelaardappelen die overstappen.


Beschikbaarheid van water

Voor deze beide landen houdt NEPG er rekening mee dat niet alle akkerbouwgebieden geschikt zijn voor intensieve aardappelteelt vanwege de beperkte mogelijkheden om water te geven tijdens perioden van droogte. Verder is voor Noord-Duitsland en bepaalde regio's in Frankrijk de transportafstand tot de verwerkende industrie in Nederland en België een belangrijk nadeel.

Zorgen maakt NEPG zich verder over de daling van de pootgoedproductie in de EU4-landen. Dat kan problemen opleveren voor de beschikbaarheid van goed uitgangsmateriaal vanaf het voorjaar van 2024, waarschuwt de telersorganisatie. De verwachting is dat het pootgoedareaal in deze landen en ook in Schotland en Denemarken komend seizoen met 5.000 hectare afneemt. Voor diverse pootgoedtelers is de teelt van fritesaardappelen daar lucratiever.


Vrije voorraad lager

Op dit moment zijn in Nederland nauwelijks nog vrije aardappelen beschikbaar. Uit een inventarisatie van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) blijkt dat de vrije voorraad 13 procent lager is dan vorig jaar en 20 procent lager dan het vijfjarig gemiddelde. Nu de verwerkers de contractprijzen voor komend seizoen structureel hebben verhoogd, lijken meer aardappeltelers bereid om hun productie vooraf vast te leggen.

NEPG ziet de hoge dekkingsgraad van contractaardappelen voor de fritesindustrie met lede ogen aan. De telersorganisatie denkt dat dit uiteindelijk funest is voor de marktwerking van vrije aardappelen. Zeker in jaren met goede opbrengsten en daardoor een overaanbod kan dat grote gevolgen hebben voor de prijsvorming op de aardappelmarkt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 8°
  0 %
 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
Meer weer