Aardappelareaal in EU4-landen plust met 10.000 hectare

Telers van consumptieaardappelen in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk hebben dit voorjaar gemiddeld 2 procent meer areaal gepoot. Dit meldt telersorganisatie North-western European Potato Growers (NEPG).

Aardappelareaal+in+EU4%2Dlanden+plust+met+10%2E000+hectare
© DIRK HOL

Het aardappelareaal in de EU4-landen stijgt met 10.000 hectare tot in totaal 507.300 hectare. Dit is in vergelijking met het teeltseizoen 2021 en betekent een stijging van jaar op jaar van 2 procent. Ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde is de stijging 0,9 procent. Begin dit jaar verwachtte NEPG nog een verdere areaaldaling voor aardappelen vanwege de stijgende productiekosten.

Voor Nederland gaat NEPG voorlopig uit van een consumptieareaal van 72.800 hectare. Dat is ook 2 procent meer dan vorig jaar, maar wel nog 4,2 procent minder dan het vijfjarig gemiddelde. Dat is voor Nederland berekend op ruim 76.000 hectare.Van de andere drie landen is de uitbreiding van het areaal het grootst in België, met 3,2 procent tot bijna 92.500 hectare. Ook in België is dit nog steeds minder dan het vijfjarige gemiddelde. Duitse aardappeltelers breidden hun areaal uit met 1,5 procent tot 186.000 hectare en in Frankrijk plust het aardappelareaal met 2 procent tot 156.000 hectare.


Goede gewasontwikkeling

Volgens NEPG ontwikkelen de aardappelgewassen in de EU4-landen zich overwegend goed. De vroege aardappelen in met name Duitsland en België lijken een tot twee weken voor te lopen op de normale ontwikkeling. In enkele teeltregio’s zijn de gevolgen van droogte te zien.

Verder merkt NEPG op dat sommige aardappelgewassen eerder bloeiden dan normaal. Dat is volgens de telersorganisatie een aanwijzing voor een mogelijk tegenvallende productie. Knoltellingen bevestigen dat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer