Langlopend geschil biovergisters Klazienaveen nog lang niet klaar

De Raad van State doet binnenkort uitspraak over de illegaal gestarte bouw van twee biovergisters bij HoSt in het Drentse Klazienaveen. Een al bijna vijftien jaar durend geschil komt daarmee echter nog niet tot een einde. Een kweker in de omgeving van de biovergisters blijft zich verzetten met hulp van Johan Vollenbroek, voorzitter van milieuorganisatie Mobilisation for the Environment.

Langlopend+geschil+biovergisters+Klazienaveen+nog+lang+niet+klaar
© Dirk Hol

Kwekerij Patio Plants vroeg gemeente Emmen op te treden tegen de illegale bouw. De gemeente weigerde, omdat er werd gewerkt aan een vergunning voor de biovergisters. Er was in juristentaal 'zicht op legalisatie' van de illegaal gestarte bouw. In dat geval is handhaving van de regels niet verplicht.

'We wilden niet dat HoSt eerst schade zou lijden door de afbraak om later alsnog een vergunning te krijgen', zei een woordvoerder van de gemeente woensdag bij de Raad van State. De bouwkosten bedragen volgens de gemeente 400.000 euro. 'We wilden dat de gestarte bouw zou blijven staan, zolang Patio Plants er niet door wordt belemmerd. Het ging om een tijdelijke situatie.'


Alsnog legalisatie

De Groningse rechtbank had geen boodschap aan het verhaal van de gemeente. Er was op het moment van het verzoek om handhaving geen zicht op legalisatie. Feitelijk gedoogde de gemeente de illegale situatie en daarvoor had de gemeente een termijn moeten stellen.


Inmiddels heeft de gemeente eindelijk een vergunning voor de biovergisters verleend. Daarmee is de rechtszaak over de weigering om de regels te handhaven feitelijk achterhaald. Dat betekent nog niet het einde van het geschil. Patio Plants heeft intussen bezwaar gemaakt tegen de vergunning. Die zaak loopt nu bij de rechtbank. Bovendien heeft de rechtbank hulp ingeroepen bij onafhankelijke rechtbankadviseurs van Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (Stab).


Vraagtekens milieuschade

Stab moet nu eerst onderzoek doen naar de gevolgen van de biovergisters voor de omgeving. De techniek waarmee HoSt gaat werken in de vergisters, zou het milieu niet schaden. Patio Plants zet daar samen met Johan Vollenbroek grote vraagtekens bij.

Verder is het volgens de woordvoerder van Patio Plants de vraag of het project in Klazienaveen rendabel is. Inmiddels zijn meerdere plannen voor bioenergiecentrales op de lange baan geschoven, zoals die van Vattenfall in het Noord-Hollandse Diemen. De animo onder agrarische bedrijven in Klazienaveen voor afname van energie bij HoSt zou ook al zijn afgenomen. De Raad van State oordeelt over zes weken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer