Martin Houben: 'Varken is meest circulaire dier'

De CO2-voetafdruk van Nederlands varkensvlees is al laag en kan in de toekomst nog lager worden. Een belangrijke reden van de lage CO2-voetafdruk zijn de enorme hoeveelheden circulair voer die varkens verwerken. Met deze restproducten die vrijkomen bij de voedselproductie, maakt een varken hoogwaardige eiwitrijke voeding voor de mens en voorkomt het emissies.

Martin+Houben%3A+%27Varken+is+meest+circulaire+dier%27
© René Eijsink

'Een varken kan deze restproducten beter verwerken dan een koe of een kip. Een varken is dan ook het meest circulaire dier', stelt varkenshouder Martin Houben uit het Limburgse Ysselsteyn.

Het inzetten van circulaire grondstoffen is in de varkenshouderij ooit gestart om de voerkosten binnen de perken te houden. Nu heeft dit een veel belangrijkere betekenis.


Vochtrijk voer

Houben: 'Waar veel mensen wonen, wordt veel voedsel geproduceerd. De producten die daarbij overblijven, zijn doorgaans vochtrijk. Dan kun je ze drogen, maar dat kost veel energie. Het is efficiënter om ze aan het varken te voeren in plaats van droogvoer waar je veel drinkwater bij nodig hebt.'

De varkens produceren met circulaire voeders hoogwaardig voedsel

Martin Houben, varkenshouder in Ysselsteyn

Op zijn varkensbedrijven richt Houben zich al jarenlang op een zo hoog mogelijk aandeel circulaire voeders in het rantsoen. Zijn streven is 65 procent vochtrijke voeders en 10 procent producten die vanwege schoonheidsfouten niet geschikt worden geacht voor menselijke consumptie. De overige 25 procent zijn voergranen en eiwitrijke producten die grotendeels uit de regio komen.


Geen emissie, wel energie

Een tweede belangrijk product van het varken is mest. De mest gaat naar de vergister waar bacteriën er bij een temperatuur van 37 graden mee aan de slag gaan en biogas produceren. Dit methaan zou anders in de opslag uit de mest ontsnappen en een sterk broeikaseffect geven. Nu wordt het biogas opgevangen en vier warmtekrachtinstallaties maken er stroom van die Houben aan het elektriciteitsnet levert.


De varkenshouder gebruikt de warmte op zijn eigen bedrijf. De mestvergisting is dus een win-winoplossing. Er komt veel minder broeikasgas vrij en het levert juist energie voor huishoudens en het bedrijf. 'Liever nog zou ik van het biogas groen gas maken. Dat is nog efficiënter. Maar de huidige impasse in de regelgeving houdt dit tegen', zegt Houben.


Duitse akkerbouwers

'Na het vergisten blijft er een waardevolle meststof over die naar Duitse akkerbouwers gaat waardoor zij minder kunstmest nodig hebben. Dat verlaagt ook de CO2-voetafdruk. Deze akkerbouwers zitten dichterbij dan akkerbouwers in Groningen of Zeeland, wat weer CO2 bij het transport bespaart', legt de varkenshouder uit.

Om de CO2-voetafdruk verder te verlagen, is er van alles aangepast. De warmte uit de stallen wordt in luchtwassers opgevangen. Die wordt gebruikt om de vloeren in de kraamafdelingen en bij de jonge biggen te verwarmen. De vloeren bij de zware vleesvarkens worden gekoeld en ook die warmte wordt hergebruikt. Houben: 'Bij de productie van onze varkens hebben we steeds minder fossiele energie nodig.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer