Vattenfall neemt groen gas af afkomstig van mestvergisting

Energieleverancier Vattenfall is in maart toegetreden tot het consortium Referm als afnemer van groen gas. Het groen gas wordt geproduceerd uit mest in kleinschalige vergisters bij Nederlandse veehouders.

Vattenfall+neemt+groen+gas+af+afkomstig+van+mestvergisting
© Twan Wiermans

Programmamanager groen gas Martijn van Drunen van Vattenfall zegt dat het bedrijf veel meer groen gas nodig heeft dan er nu beschikbaar is. 'Toetreding tot Referm stelt ons in staat om met een groeiende groep veehouders met kleinschalige vergisters samen te werken en groen gas af te nemen om aan onze klanten te kunnen leveren.'

Volgens Vattenfall is het gas een duurzaam alternatief voor aardgas dat geschikt is voor het bestaande gasnet. Daarnaast sluit het aan op de bijmengverplichting van groen gas in het gasnet, die voor energieleveranciers gaat gelden. Van Drunen: 'De samenwerking met Referm past naadloos in onze missie om fossielvrij leven binnen een generatie mogelijk te maken en onze klanten een alternatief te bieden voor het gebruik van aardgas.'


Duurzame energie

Sietse Draaijer, projectmanager Referm, is blij met de samenwerking. 'De samenwerking met Vattenfall geeft ons de mogelijkheid om het gehele proces van A tot Z te kunnen faciliteren bij de veehouder. Op deze manier kunnen we veehouders verder ontzorgen en projecten mogelijk maken. Boeren zijn niet alleen voedselproducenten, maar in de toekomst ook producenten van duurzame energie dat vele voordelen met zich meebrengt', zegt hij.

'De uitbreiding van ons consortium laat het vertrouwen en het belang van dit samenwerkingsverband, de missie en de visie zien. Wij geven de boeren de regie terug. Zij zijn nu aan zet en bepalen zelf welke route ze gaan belopen als ze kiezen voor een project binnen Referm', licht Draaijer toe.

Vattenfall levert energie aan zo'n 2 miljoen huishoudens in Nederland. Het Zweedse bedrijf nam in 2009 het voormalige Nuon over en werd daarmee een grote speler op de Nederlandse energiemarkt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer