Waterschap controleert in Bollenstreek op naleving teelt- en mestvrije zones

Hoogheemraadschap van Rijnland gaat ook in 2024 de teelt- en mestvrije zones in de Bollenstreek controleren. Boeren die zich niet aan de marge houden, kunnen een boete krijgen of gekort worden op hun subsidie.

Waterschap+controleert+in+Bollenstreek+op+naleving+teelt%2D+en+mestvrije+zones
© Hoogheemraadschap van Rijnland

De teelt- en mestvrije zones zijn bedoeld als buffer tussen de gewassen en de naastgelegen wateren. De zone loopt vanaf de insteek tot het hart van de buitenste planten, zie afbeelding hieronder. Op deze manier komen er minder gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen in bijvoorbeeld sloten. Het waterschap wil hiermee de waterkwaliteit verbeteren.


Infographic teeltvrije zone
Infographic teeltvrije zone © Hoogheemraadschap van Rijnland

Als er toch gewasbeschermingsmiddelen en/of meststoffen in een sloot belanden of als boeren zich niet houden aan de marge, dan kan de gebruiker of eigenaar van de grond een boete krijgen. Boeren die subsidie ontvangen uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid kunnen hierop gekort worden. Dat geldt ook als het werk in opdracht is uitgevoerd door een loonwerker.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer