Rijnland controleert op toepassing middelen en meststoffen

Hoogheemraadschap van Rijnland controleert boeren en tuinders in Zuid-Holland op het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. Hiermee hoopt het hoogheemraadschap verontreiniging van sloten zoveel mogelijk te voorkomen en beperken.

Rijnland+controleert+op+toepassing+middelen+en+meststoffen
© VidiPhoto

Wanneer er gewasbeschermingsmiddelen en/of meststoffen in een sloot of binnen een teeltvrije zone (niet juist) zijn gebruikt, is er sprake van een overtreding. Het kan tot gevolg hebben dat de gebruiker of eigenaar van het perceel een boete krijgt. Wanneer er subsidie uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) ontvangen wordt, kan het zijn dat daarop wordt gekort. Ook wanneer de werkzaamheden in opdracht zijn uitgevoerd door derden, zoals een loonwerker.

De teeltvrije zone is een strook grond langs de sloot die niet wordt bemest of bespoten met gewasbeschermingsmiddelen. Een teeltvrije zone is daarmee ook een spuit- en mestvrije zone. Het doel daarvan is om de verwaaiing van gewasbeschermingsmiddelen naar de sloot zoveel mogelijk te beperken. Bij toepassing van meststoffen voorkomt de zone dat de sloten worden mee bemest. Daarnaast zorgt het ervoor dat er minder uit- en afspoeling naar de sloot plaatsvindt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer