Rijnland legt piekberging aan in Haarlemmermeer

Hoogheemraadschap van Rijnland legt in de Haarlemmerpolder een piekberging aan van 67 hectare. In het gebied kan in een korte periode 1 miljoen kubieke meter water worden opgevangen.

Rijnland+legt+piekberging+aan+in+Haarlemmermeer
© Hoogheemraadschap van Rijnland

Bij extreme hoeveelheden neerslag wordt hiermee wateroverlast in het gebied rondom de Kagerplassen tegengegaan. Rijnland verwacht dat de piekberging gemiddeld eens in de vijftien jaar moet worden ingezet. Het opvangvolume is vergelijkbaar met de inhoud van vierhonderd Olympische zwembaden.

Het wordt na Nieuwe Driemanspolder bij Zoetermeer de tweede piekberging in het werkgebied van Rijnland. De werkzaamheden aan de zuidkant van de Haarlemmermeerpolder zijn momenteel in volle gang, meldt het waterschap. Afronding wordt in 2024 verwacht.


Bloemrijke dijk

De polder behoudt een agrarische functie. Er is geen akkerbouw meer mogelijk, maar er blijft wel ruimte voor veeteelt. Ook is er voor de ecologie in het plan extra aandacht. De piekberging zal worden omringd door een bloemrijke dijk.

Hoogheemraad Sjaak Langeslag van Rijnland legt uit dat in het lange voortraject samen met de omgeving is onderzocht welke andere functies er daarnaast mogelijk zijn. 'Door de combinatie met agrarisch gebruik blijft het polderlandschap zoveel mogelijk behouden.'


Afvlakken

Lokaal waterbestuurder Paul Munsterman van LTO Noord gaat er van uit dat de nieuwe waterberging bij hevige wateroverlast de piek iets af kan vlakken. 'Hopelijk is het in de toekomst niet vaak nodig dat deze piekberging wordt gebruikt. En jammer dat er voor de aanleg agrarische grond moet wijken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer