Fonterra verlaagt melkprijs na verdere daling Global Dairy Trade

De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra heeft de prognose voor boerderijmelk voor het seizoen 2023-2024 verlaagd. Oorzaak zijn de slechte marktomstandigheden, die worden weergegeven in een daling van de Global Dairy Trade.

Fonterra+verlaagt+melkprijs+na+verdere+daling+Global+Dairy+Trade
© Fonterra

De prognose voor de Farmgate Milk Price Range lag gemiddeld op 7,00 Nieuw-Zeelandse dollar per kilo melkbestanddelen (milk solids), maar is nu verlaagd naar 6,75 dollar. Omgerekend komt dit neer op een daling van 30,25 cent per kilo naar 29,71 cent. Het seizoen startte eind mei nog met 8 dollar, oftewel 34,58 cent. Dit was al lager dan het seizoen ervoor als gevolg van een mindere vraag.

De Nieuw-Zeelandse Global Dairy Trade (GDT), een veiling die wordt erkend als een goede weergave van het sentiment op de wereldmarkt, daalt de laatste maanden. Deze week zakte de index zelfs met 68 punten naar 850 punten. Fonterra had eerder deze maand de melkprijs al herzien, maar een verdere daling van de GDT maakt een nieuwe prijsaanpassing noodzakelijk.


'De GDT-prijzen zijn sterk gedaald sinds we onze openingsprognose voor het seizoen in mei hebben vrijgegeven, waarbij de algemene index in die periode met 16 procent is gedaald. Doordat de volle melkpoederprijzen deze week met 10,9 procent daalden, moeten we de prijzen opnieuw herzien', stelt CEO Miles Hurrell van Fonterra.


Hogere vraag verwacht

Volgens Hurrell is die laatste daling het gevolg van de verminderde vraag vanuit belangrijke importregio's naar vollemelkpoeder. 'Hoewel er aanwijzingen zijn dat de vraag in de tweede helft van dit seizoen weer iets zal stijgen, verwachten we dat het tempo van de toenemende vraag beperkt is', zegt hij.

'In de tussentijd blijven we reageren op marktsignalen en onze prognose Farmgate Milk Price aanpassen om ervoor te zorgen dat de impact van de huidige prijzen en valutabewegingen transparant is. Dit is een uitdagende tijd voor Nieuw-Zeelandse melkveehouders. De coöperatie Co-op doet er alles aan om haar boeren te ondersteunen', zegt de CEO van Fonterra.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer