KI+Samen+vangt+bot+na+klacht+over+CRV%2Dstamboek
Nieuws
© Youtube

KI Samen vangt bot na klacht over CRV-stamboek

Landbouwminister Carola Schouten hoeft de stamboekerkenning van de coöperatie CRV niet in te trekken, dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaald. Volgens concurrent KI Samen maakt CRV misbruik van haar rol als beheerder van het stamboek voor 26 runderrassen.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) zegt dat het ministerie van LNV alleen beoordeelt of CRV zich houdt aan de regels over het beheren van stamboeken. Er zijn geen aanwijzingen dat de coöperatie die regels niet naleeft, zo blijkt uit de uitspraak. Daarom krijgt KI Samen geen gelijk van de rechter.

Het ministerie van LNV gaat niet over klachten over oneerlijke concurrentie. Daarvoor moet KI Samen bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) zijn, laat het CBb weten. Of KI Samen die stap gaat maken, is onduidelijk. De advocaat van de organisatie uit Grashoek was niet bereikbaar voor commentaar.

Geen eerlijke kans

Volgens KI Samen zouden commerciële verkopers van CRV tegelijkertijd werkzaam zijn als keurmeester van het stamboek. In de hoedanigheid van keurmeester wordt advies gegeven over goede matches en het advies blijkt dan steeds uit te komen op de CRV-stieren, stelt de ki-organisatie. Door deze werkwijze heeft KI Samen geen eerlijke kans om te concurreren.

Verder pleit KI Samen voor een open datasysteem waar iedereen tegelijk toegang toe heeft. Temeer omdat de data afkomstig zijn van de veehouderij. Daarmee zouden concurrerende ki-stations op hetzelfde moment bij de data kunnen als CRV. Dit werkt een open speelveld in de hand, stelt KI Samen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer