Ruimtelijke ordening knelpunt voor multifunctionele boerenbedrijven

Ondernemers in de multifunctionele landbouw zien ruimtelijke ordening (RO) als grootste knelpunt binnen hun bedrijfsontwikkeling, blijkt uit onderzoek van LTO Nederland. Samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten publiceerde LTO daarom een herziene versie van de Handreiking RO.

Ruimtelijke+ordening+knelpunt+voor+multifunctionele+boerenbedrijven
© Studio Kastermans

De handreiking helpt RO-ambtenaren keuzes te maken en de weg vrij te maken voor multifunctionele boerenbedrijven in lokaal beleid en lokale regelgeving. Daarom bevat deze ook uitgebreide juridische toelichting, mede in het kader van de nieuwe Omgevingswet.

Naast een herziene versie van de handreiking komt er ook een flyer beschikbaar voor ondernemers in de multifunctionele landbouw (MFL). Hierdoor zijn alle relevante spelers op de hoogte van de mogelijkheden van MFL in het RO-proces, aldus de boerenbelangenbehartiger.


Door het land heen zullen bijeenkomsten worden georganiseerd voor gemeenteambtenaren en MFL-ondernemers om de handreiking nader toe te lichten. Dit is ook het startschot om met elkaar in gesprek te gaan over hoe MFL een betere plek kan krijgen binnen de gemeentelijke omgevingsplannen.


Potentie verzilveren

Om de potentie te verzilveren, knelpunten weg te nemen en ontwikkelruimte te creëren, is het Platform MFL opgericht onder voorzitterschap van Arjan Monteny van LTO. Hierin zitten verder de gemeenten, vertegenwoordigd door VNG en P10, het ministerie van LNV, de Nederlandse Vereniging van Banken, agrarische accountants, Wageningen University & Research, de Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving en Federatie Particulier Grondbezit.

Voor de handreiking is inbreng geleverd vanuit meerdere invalshoeken: specialisten van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, RO-specialisten van LTO, omgevingsplanjuristen, RO-adviseurs, planologen, gemeenteambtenaren en de LTO-vakgroep MFL.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer