Staatssecretaris gaat met boeren praten over kazerne in Zeewolde

Staatssecretaris Christophe van der Maat (VVD) van Defensie gaat in gesprek met de bewoners en omwonenden van de locatie in het Flevolandse Zeewolde waar zijn ministerie een kazerne zou willen bouwen. Die toezegging deed de bewindsman donderdag in een overleg met de Tweede Kamer.

Staatssecretaris+gaat+met+boeren+praten+over+kazerne+in+Zeewolde
© Johan Wissink

Van de vier mogelijke plekken, waarvan drie in Flevoland en een in Gelderland, is een 500 hectare groot stuk landbouwgrond in Zeewolde inmiddels door Defensie benoemd als 'voorlopige voorkeurslocatie'. Onderdeel van de dialoog zijn gesprekken door hem met de betrokken boeren, beloofde Van der Maat op vragen van Kamerlid Nico Drost (ChristenUnie). 'Het is nog niet helemaal gedefinieerd, juist omdat andere mensen er wat van moeten kunnen vinden.'


Voor het nieuw te bouwen centrale kazernecomplex zouden acht agrarische bedrijven moeten wijken naast de Nijkerkerbrug in het zuiden van Zeewolde. Het complex moet onderdak bieden aan zo'n zevenduizend militairen met gebouwen en oefenterrein.


Overvallen

De acht agrarische bedrijven voelden zich compleet overvallen toen op een vrijdag in december vorig jaar plotseling defensiemedewerkers op het erf verschenen met een brief over de plannen met hun gronden. Van der Maat zei tijdens het Kameroverleg dat hij in de procedure die tot nu toe is gevoerd niet anders kon. 'Je bent of te vroeg of te laat, een tussenweg is er niet. Het is niet niks als je dan opeens een brief van dit gewicht krijgt aangeboden uit het verre Den Haag.'


De tekst gaat verder onder de video

De staatssecretaris zei te hebben gekozen voor het in een vroeg stadium informeren, ondanks dat nog veel onduidelijk is. 'We gaan de boeren die het betreft nu vragen wat hen helpt in dit proces. Voor de zomer willen we een voorkeurslocatie presenteren.' De agrariërs die bij het Kamerdebat als toehoorder aanwezig waren, hebben Van der Maat na afloop nog kort gesproken en hem uitgenodigd voor een bedrijfsbezoek.


Oproep

Een oproep van Tweede Kamerlid Peter Valstar (VVD) om nog eens te kijken of er in de Randstad alsnog alternatieve ruimte is te vinden, werd door Van der Maat negatief beantwoord. 'In de Randstad past het gewoon niet.' Tegelijk zei hij dat gemeenten zich bij hem kunnen melden, mochten zij toch kansen zien.

De betrokken boeren in Zeewolde Zuid zijn inmiddels een petitie gestart tegen de kazerneplannen van Defensie. Het steekt hen dat deze gezonde agrarische bedrijven op de meest vruchtbare grond van Europa dreigen te moeten wijken voor een kazernecomplex. De petitie is inmiddels door ruim 2.500 mensen ondertekend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer