Ede ondersteunt stoppende boer financieel bij wijzigen bestemmingsplan

De Gelderse gemeente Ede wil stoppende boeren helpen om hun bestemming te wijzigen naar bijvoorbeeld een kleinschalig recreatiebedrijf. Om boeren over de streep te trekken, worden de kosten voor de eerste honderd aanvragers beperkt tot 800 euro.

Ede+ondersteunt+stoppende+boer+financieel+bij+wijzigen+bestemmingsplan
© Mooi Wageningen

'De drempel voor een bestemmingsplanwijziging ligt hoog, mede vanwege de hoge kosten. Die liggen vaak tussen de 11.000 en 17.000 euro. We hebben de procedure zo eenvoudig gemaakt dat inwoners die zelf kunnen aanvragen en de kosten voor de gemeente laag blijven', stelt wethouder Jan Pieter van der Schans.

Volgens de gemeente vindt op ongeveer zeshonderd agrarisch bestemde percelen geen agrarische activiteit meer plaats of willen agrarisch ondernemers binnen afzienbare tijd stoppen met hun bedrijf. Dat betekent dat er op veel plekken formeel sprake is van strijdigheid met het bestemmingsplan. Ede wil dit jaar de bestemmingen weer zoveel mogelijk in overeenstemming krijgen met de huidige situatie.

De regeling is vooral interessant voor kleinere erven met relatief weinig bebouwing, geeft de gemeente aan. Voor grotere erven blijft het reguliere functiewisselingsbeleid van toepassing. Volgens de gemeente levert de regeling ook een bijdrage aan het oplossen van de stikstofproblematiek: ongebruikte vergunningen worden bij het wijzigen van de bestemming uit de markt genomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer