VVD en D66 willen splitsingsverbod bij grondspeculatie

Regeringspartijen VVD en D66 willen met een splitsingsverbod voorkomen dat grond in handen komt van verschillende partijen of eigenaren. De Kamerleden Fahid Minhas (VVD) en Faissal Boulakjar (D66) hebben een motie ingediend waarin ze het kabinet vragen een dergelijk verbod te onderzoeken.

VVD+en+D66+willen+splitsingsverbod+bij+grondspeculatie
© Dirk Hol

Het onderwerp kwam aan de orde tijdens een Kamerdebat met minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Minhas (foto) en Boulakjar constateren in hun motie dat 'de speculatieve handel en splitsing van (vruchtbare) landbouwgrond de laatste jaren ongewenste vormen heeft aangenomen met nadelige gevolgen voor de ruimte en consumenten.'

Volgens de indieners leidt speculatieve handel door splitsing van grond of handel in onverdeelde aandelen tot verrommeling van de ruimte, grote druk op openbare registers en kan het toekomstige woningbouwontwikkelingen belemmeren.


De Jonge is niet tegen een splitsingsverbod, liet hij tijdens het debat weten, maar ziet ook tegenargumenten. Zijn ministerie onderzoekt al of een heffing ter voorkoming van speculatieve grondhandel zinvol is.


Inbreuk eigendomsrecht

'Ik ben bereid een bredere verkenning te doen en daarin mee te nemen of een splitsingsverbod haalbaar of zinvol is. Er vinden ook splitsingen plaats zonder dat deze een dubieus karakter hebben en dat moet wel mogelijk blijven. Een verbod zou anders wel een bijzondere inbreuk zijn op het eigendomsrecht. Een vergunningsplicht zou ook nog een mogelijkheid zijn', licht de bewindsman toe.

Gezien de grote woningbouwopgave is De Jonge op zoek naar manieren om de verwerving van grond te versnellen. In een Kamerbrief voorafgaande aan het debat schrijft hij dat onderhandelingstrajecten met grondeigenaren vaak lang duren.

'Wanneer sprake is van versnipperd grondeigendom over veel grondeigenaren binnen een gebied dat moet worden ontwikkeld, is de hoeveelheid bij de onderhandelingen betrokken partijen groot. Dan is het voor overheden en ontwikkelaars moeilijk om tot een samenhangende gebiedsontwikkeling te komen en om daarbij ook een vlot proces te doorlopen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer