'Is het nodig om Internationale Vrouwendag te vieren?'

Woensdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Meer dan honderd jaar geleden in het leven geroepen om de gelijkheid en gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen te bevorderen en te stimuleren om tot actie over te gaan. Inmiddels breed omarmd door diverse grote organisaties. Denk aan de Verenigde Naties, de Wereldhandelsorganisatie en de Wereld Boeren Organisatie. Ook veel kleine organisaties besteden er aandacht aan.

%27Is+het+nodig+om+Internationale+Vrouwendag+te+vieren%3F%27
© Dirk Hol

Is zo'n dag anno 2023 nog wel nodig? Er zijn veel landen in de wereld waar de gelijkheid tussen man en vrouw helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Ook in de landbouw. Er zijn landen te over waar vrouwen minder of geen toegang hebben tot financiële middelen, geen gesprekspartner zijn of erger.

Zo sprak ik recent een boer uit de Filipijnen waar het aandeel boerinnen best groot is, maar die allen een zeer kleine boerderij runnen. Denk aan twee koeien, drie kippen en een klein stuk land voor rijstproductie. En zo kunt u waarschijnlijk ook zelf wel voorbeelden bedenken waar het met de gelijkheid, kansen en mogelijkheden nog ver te zoeken is.

Ook in Nederland wordt International Women's Day gevierd. En ook voor de agrivrouw worden er mooie activiteiten georganiseerd. Is dat dan wel nodig? Hoe staat het met de gelijkheid hier in Nederland? Hoeveel vrouwen zijn bedrijfshoofd of werken er op een familiebedrijf? Het CBS heeft niet heel recente cijfers beschikbaar. In 2017 werkten ongeveer 170.000 personen regelmatig in de landbouwsector, waarvan ongeveer 46.000 vrouwen. De helft hiervan werkte toen twintig uur per week of meer.

De vrouw is niet alleen maar een onzichtbare kracht die heel veel ballen in de lucht houdt, maar steeds vaker iemand die naar voren treedt en haar verhaal deelt

Judith de Vor, melkveehouder, educatieboerin en bestuurskundige in Snelrewaard

Uit deze cijfers is niet te herleiden hoeveel vrouwen dan bedrijfshoofd zijn. Maar in veel familiebedrijven zijn zowel man als vrouw bedrijfshoofd en wordt het alleen niet als zodanig geregistreerd. De laatste jaren is wel een tendens te zien: steeds meer vrouwen zijn volwaardig bedrijfshoofd en runnen gewoon een boerderij. Gelukkig worden ze ook steeds meer als zodanig gezien en niet alleen maar als partner van. De vrouw is niet alleen maar een onzichtbare kracht die heel veel ballen in de lucht houdt, maar steeds vaker iemand die naar voren treedt en haar verhaal deelt. Een echte powervrouw dus.

Daarom is het goed om ook in Nederland aandacht aan deze dag te besteden. Omdat het belangrijk is, maar bovenal nuttig, waardevol en gezellig om bij een bijeenkomst van elkaar te leren, elkaar te inspireren en te ontmoeten. In mijn agenda staan in ieder geval twee bijeenkomsten waar ik ook iets voor moet organiseren om erbij aanwezig te kunnen zijn. Hopelijk vindt u ook de rust en ruimte om als powervrouw een bijeenkomst bij te wonen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer