'Natuurbeleid in plaats van stikstofbeleid'

Nadat verschillende informateurs van elke provincie na de verkiezingen de afgelopen weken bezig zijn geweest met het voeren van gesprekken met de vertegenwoordigers en een advies hebben uitgebracht, is nu de volgende fase aangebroken. De formateurs bespreken hoe mogelijke coalities eruit zouden kunnen zien, wat de belangrijke inhoudelijke punten zijn en meer.

%27Natuurbeleid+in+plaats+van+stikstofbeleid%27
© Dirk Hol

Het zal de vraag worden wat de uitkomst van een bepaalde coalitie met bijbehorend akkoord zal betekenen voor onderwerpen die de hele samenleving raken. Denk aan stikstof, woningbouw, verkeer en natuur. Ik hoop dat er ook in de coalitiebesprekingen in de provincies aan de orde zal komen hoe er op een realistische en eenvoudigere manier invulling kan worden gegeven aan doelstellingen voor beschermen van natuurkwaliteit. Met een focus op mogelijkheden in plaats van de beperkingen van het huidige ingestoken stikstofbeleid.

En met landelijke, bijbehorende en passendere indicatoren dan alleen een kritische depositiewaarde. Ook landelijk klinken er meer geluiden om over meer te spreken dan alleen jaartallen. Zo bleek onder andere uit het duidingsdebat van de verkiezingen – dat uiteindelijk meer een stikstofdebat bleek te zijn – dat een deel van de coalitie niet meer zo vastzit aan een jaartal. Deze ontwikkelingen samen zijn wellicht een klein begin om te werken aan een realistisch natuurbeleid in plaats van een stikstofbeleid.

Veel boeren in mijn omgeving werken al lang aan het verbeteren van natuur en focussen zich daarbij op meerdere dingen, zodat er juist breder wordt gewerkt aan natuurkwaliteit. Water, bodem en biodiversiteit zijn immers van belang als je als boer met de natuur samenwerkt. Sterker nog, we zijn ervan afhankelijk.

Het zou fijn zijn als er gekeken kan worden naar de mogelijkheden die er zijn in wetgeving in plaats naar wat vooral niet kan

Judith de Vor, melkveehouder, educatieboerin en bestuurskundige in Snelrewaard

Het zou fijn zijn als er kan worden gekeken naar de mogelijkheden die er zijn in wetgeving in plaats van te kijken naar wat vooral niet kan. Omdat het veel leuker is om vooruit te kijken, dingen te zien ontwikkelen en daar dan ook zelf keuzes in te kunnen maken. En laten we het vooral ook eenvoudig houden zonder ingewikkelde systemen, processen en computermodules.

Er zijn veel mensen die gewoon verder willen met hun bedrijf. Of het nu dicht bij een Natura 2000-gebied ligt of niet. En ook graag meedenken over de invulling van natuurbeleid en bedrijfsvoering in het gebied. Recht doen aan het gebied en aan de mensen die er wonen en zich al jarenlang inzetten voor hun omgeving. Hoe fijn zou het zijn als dat kan en er duidelijkheid zou komen om door te zetten en nieuwe plannen te maken?

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer